A konyhai munka alapeszköze: a kés

Belföld, 2021.08.27

Neked hányféle késed van otthon? Kicsi, nagy és egy recés? Ugye nem mondod komolyan, hogy ennyivel beéred? Mert ha igen, akkor főzés közben időt veszítesz és megfosztod magad a munka örömétől.

Kés
Miért érdemes minőségi késekkel dolgozni?

A kések olyan alapvető háztartási felszerelések, amelyek nélkül nem tudsz ételt készíteni. Vágnak, aprítanak, szeletelnek, filéznek, hámoznak - az alapanyagok és a konyhai műveletek sokféleségétől függően. A különböző munkafolyamatok a szakszerűen kiválasztott késsel lényegesen gyorsabban és könnyebben elvégezhetőek, mint egy univerzális késsel.

Egy minőségi késkészlet megvásárlása hosszú távú befektetés, ami meghálálja a bele vetett bizalmat. A minőségi kések megfelelő karbantartással hosszú évekig használhatók, nem kell őket rendszeresen cserélned, vagy a használhatatlanságuk miatt bossszankodnod.  

Mit tartalmaz egy jó késkészlet?

Nos, attól függően, hogy hány részes (2, 4, 7, 8, 11) a variációk száma sokféle lehet. Az, hogy egy kés mire használható, arról az éle árulkodik. Míg a sima élű késeket tisztításra, hámozásra és szeletelésre használhatod, addig a recés élű késsel minden olyan alapanyagot vághatsz, aminek szilárd héja vagy kérge és puha belseje van. A hullámos élű kés jól szeleteli a ropogós kenyeret vagy a friss péksüteményt.

Célirányosan összeválogatott gyári késösszeállításokat találhatsz az Extrametál.hu kínálatában, ezek saját otthoni használatra, de ajándékozásra is alkalmasak. Ha pedig a komplett késboxok mellett döntesz, akkor már a kések tárolását is megoldottad.

Az alap késkészlet általában háromrészes: szakácskést, húskést és hámozókést tartalmaz. A szakácskés merev pengével rendelkező hosszabb kés, amivel játszi könnyedséggel apríthatsz friss fűszernövényeket, szeletelhetsz húst, zöldségeket, gyümölcsöt. A pengéje széles, az ívelésének köszönhetően pedig vágás közben mindig érinti a vágódeszkát, így nem kell mindig megemelni.

A hámozó- és a zöldségvágó kések rövidebbek és masszívabbak. A hámozókés íveltsége miatt akár zöldségdekorációk készítésére is alkalmas, hiszen lehetővé teszi a precíz munkát.

A húskések rendkívül masszívak, hosszuk általában tizenhét centiméter. Könnyen tudod velük szeletelni a húst, akár csontozásra is alkalmasak.  

A többrészes késkészletek a fent említett három kés mellett további késeket is tartalmaznak:

  • kenyérvágó kés - a friss, ropogós kérgű kenyér vágásához. A recézett penge fűrészként halad át a kérgén, így nem károsítja a kenyér belsejét
  • univerzális kés - 10-15 centiméter hosszú. Rendkívül sokoldalú eszköz, egyaránt használhatod húshoz és zöldséghez
  • konyhai olló - felvághatod vele a sült csirkét,
  • bárd - vastagabb csontok vágására, de apríthatsz vele fűszernövényeket is
  • steak kés - nagyon éles, hegyes és fél hosszúságában finoman recézett élű kés, steak, sült hús szeletelésére
  • cukrászkés - hosszú és keskeny pengével rendelkezik, krémek, csokimáz elkenésére

A professzionális készletek több típusú kést és egyéb eszközöket is tartalmaznak. Megvásárlásuk előtt mindig vedd fontolóra, hogy mennyit fogsz valóban használni közülük, és mi lesz csak porfogó.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!