A kormány politikája elleni tiltakozásul egy napig szünetel a díszkivilágítás Szegeden is

Belföld, 2020.12.23

A Tisza-parti városban is lekapcsolják a karácsonyi díszkivilágítást egy napra a kormány forráselvonásai miatt, melyek elsősorban az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat sújtják.

Az Akárkivel indul a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri műsora Emellett ezek a települések kilépnek Megyei Jogú Városok Szövetségéből, amelynek vezetése véleményük szerint asszisztált ahhoz, hogy a helyhatóságokat kifosszák a járvány elleni védekezésre hivatkozva.

„Elhatárolódunk a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke által kiadott nyilatkozattól. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy a jövőben szakmai alapon képviselje a szövetséget, és tartózkodjon a szervezet egésze nevében tett, politikai alapú nyilatkozatoktól. Közösen úgy döntöttünk, hogy a 2021-es költségvetésben az MJVSZ- tagdíjra szánt, több millió forintos összeget is a járvány elleni védekezésre fordítjuk, mivel a helyi iparűzési adóbevételek megvonása után minden forintra szükségünk lesz” – írta többek között facebook bejegyzésében Péterffy Attila, Pécs polgármestere, az MJVSZ alelnöke. A látványos szakításra az után került sor, hogy Kaposvár fideszes polgármestere - aki jelenleg az MJVSZ elnöki posztját tölti be – a miniszterelnökkel folytatott tárgyalás után bejelentette, hogy támogatja a kormánynak azt az intézkedését, amely az iparűzési adó megfelezését írja elő. Ez a lépés lényegében kilátástalan helyzetbe hozná ugyanis az önkormányzatok többségét, melyeknek ez az egyik legjelentősebb bevétele.

A pécsi városvezető és több kollégája szerint Szita Károly túllépett hatáskörén, politikai célokra használt fel egy szakmai érdekképviselet érdekében megalakult szervezetet. "Ezt károsnak és elfogadhatatlannak tartjuk. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy szakmai szervezetként tekintsen az MJVSZ-re, és csak a tagokkal előzetesen egyeztetett közleményt adjon ki, egyúttal tartózkodjon a szövetség nevében tett, politikai célú
nyilatkozatoktól" – írta Péterffy.

A tiltakozáshoz csatlakoztak az ellenzéki vezetésű nagyvárosok polgármesterei, többek között Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi, és Botka László szegedi városvezetők. Az ellenzéki városokat tömörítő Szabad Városok Szövetsége tiltakozásul az elvonások miatt olyan demonstrációt tart, amely felhívja minden polgár figyelmét arra, hogy a kormány büntetni kívánja az ellenzéki vezetésű településeket. Ezért ezekben a városokban december 23-án 19 órától egy napra lekapcsolják a karácsonyi díszkivilágítást. A nyilatkozat aláírói szerint az iparűzési adó megfelezésének semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, annak csakis a Fidesz hatalmi politikájához van köze.

„Ebből a bevételből az önkormányzatok szerte az országban a mindenkinek járó közszolgáltatásokat biztosítják, a helyi tömegközlekedést, a szemétszállítást, utak karbantartását, közvilágítást, zöldfelületek kezelését, ebből fizetnek szociális támogatásokat, finanszíroznak színházakat, kulturális és sporttevékenységet. Ezen feladatok ellátása a miniszterelnök döntése miatt veszélybe került. A 25 ezer főnél nagyobb településeknek ígért egyedi kompenzációt Orbán Viktor kénye-kedve szerint, politikai alapon fogja osztani a kormány” - írják a demonstrációban résztvevő városok vezetői. A közleményt 37 budapesti kerületi és vidéki város polgármestere írta alá, köztük Botka László, Szeged első embere is, ami azt jelenti, hogy a karácsonyi díszkivilágítást itt is kikapcsolják szerda este 7 órától egy napra.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!