A koronavírus nem változtatott sokat a szegedi ingatlan- és albérletárakon

Belföld, 2021.04.18

A koronavírus sok mindent megváltoztatott az elmúlt egy évben. Mi a helyzet az ingatlanárakkal? Azt gondolnánk, hogy a járványidőszak alatt olcsóbbá vált az ingatlanpiac, de valójában inkább emelkedtek az árak, a csökkenés csak az albérletek piacára jellemző.

Lakóingatlanok átlagárának változása az egyes régióközpontokban Az Ingatlannet.hu statisztikai adatait felhasználva mutatjuk be, hogy Szegeden és a nagyobb városokban hogyan alakutak az ingatlanok és albérletek átlagos négyzetméter árai.

Drágábbak lettek a szegedi ingatlanok, de nem sokkal

A szegedi lakóingatlanok 2021. februári átlagos négyzetméter árai nagyságrendben megegyeznek a 2020. februári átlagárakkal. Tehát hiába a koronavírus, az eladásra kínált családi házak, panellakások és téglalakások átlagára nem sokkal lett magasabb idén tavalyhoz képest.

Szegeden a házak kínálati átlagára négyzetméterenként átlagosan 30 ezer forinttal lett drágább. Míg a tavalyi évet 350 ezer Ft/m²-es átlagárral indították, addig az idei évet 380 ezer Ft/m²-rel. A paneleket szintén 30 ezer forinttal kínálták drágábban a tulajdonosok most, mint egy évvel ezelőtt. Így a kecskeméti panelek 2021. februári átlagára – a családi házakhoz hasonlóan – 380 ezer Ft/m² lett.

A téglalakások átlag négyzetméter ára sem növekedett túl nagy mértékben az elmúlt egy évben. A szegedi téglalakások egyetlen négyzetméteréért idén februárban átlagosan fél millió forintot kértek az eladók, mely átlagár mindössze 10 ezer Ft/m²-rel magasabb, mint a tavaly februári.

A régióközpontokban sem drágultak már nagy mértékben az ingatlanárak

Az Ingatlannet.hu a régióközpontok lakóingatlanainak átlagár változását is megvizsgálta. Kivétel nélkül, mindegyik nagyvárosban áremelkedésnek lehettünk tanúi, viszont egyik esetben sem volt eszeveszett a drágulás. A legnagyobbat, átlagosan 23%-ot a székesfehérvári téglalakások átlagos négyzetméter ára ugrotta. A drágulás mértéke minden más esetben átlag 2-15%-os volt. Stagnálást csak a győri panelek átlagára mutatott, csökkenésre pedig nem volt példa.

Az elmúlt egy évben tehát lelassult a korábbi éveket jellemző nagyléptékű áremelkedés. Ez azonban nem a koronavírus következménye, hanem egy természetes folyamaté, mely már a járványidőszakot megelőzően elkezdődött.

Mi a helyzet az albérletárakkal?

Az albérletpiaci árak a lakóingatlanpiaci árakkal ellentétben csökkenésnek indultak tavaly óta. A legszembetűnőbb visszaesés a fővárosban tapasztalható, ahol még 2020 februárjában egy 50 m² alapterületű lakást 185 ezer forintért kínáltak kiadásra, az idei év februárjában viszont már csak 160 ezerforintért. Az olyan egyetemi városokban, mint Szegeden, Debrecenben vagy Pécsen, kevésbé váltak olcsóbbá az albérletek, inkább csak stagnálásról beszélhetünk.

Az albérleti díjak csökkenése és pangása szakértők szerint már nem tart sokáig. 2020 decemberétől élénkülni látszik ez a szegmens, de 2021 nyarára valószínűleg teljesen visszaáll a kereslet és az ár is a vírust megelőző időszak szintjére.
(Webrádió)

Címkék

Szegedi ingatlan albérlet

Galériánk

Lakóingatlanok átlagárának változása az egyes régióközpontokban Lakóingatlanok átlagárának változása az egyes régióközpontokban Lakóingatlanok átlagárának változása az egyes régióközpontokban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!