A Magyar Diplomáciai Akadémia első tanévének végzőseit köszöntették

Belföld, 2021.08.30

A Magyar Diplomáciai Akadémia első tanévének végzős hallgatóit köszöntötték a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) hétfőn.

Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke a diplomataképző program és a diplomáciai vezetőképző program tanévzáróján a végzett hallgatóknak okleveleket adott át. Beszédében kiemelte: az akadémia célja hazai és külföldi oktatók bevonásával nemzetközi szinten is versenyképes képzést nyújtani és ezzel a KKM-nek minőségi utánpótlást biztosítani. A végzett hallgatók hozzájárulnak, hogy Magyarország további külpolitikai és diplomáciai sikereket érjen el a jövőben - hangsúlyozta.

Közölte: ez volt az első tanéve az akadémiának, és úttörőnek lenni valamiben különleges megtiszteltetés. A most végzettek kikövezték az utat a jövendő hallgatóknak, most fektették le a képzés alapjait - fűzte hozzá.

Az államtitkár kitért arra, hogy az első akadémiai évet megnehezítette a járvány, de a rendhagyó rendszerben is kiválóan megállták helyüket a hallgatók - vélekedett.

Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora óriási dolognak nevezte, hogy harminc évvel a rendszerváltás után egy több évtizedes, viszonylag nyugodt időszakban lehet építkezni. Ennek több gyümölcse van, ilyen a diplomáciai akadémia elindítása is - mutatott rá.

Közölte: az egyetemek jövője kérdéses a 21. században, hiszen régi konstrukciókról van szó, az intézmények régóta változatlan formában működnek. Ez az időtállóságot és a marandóságot segíti, de minden egyetemnek törekednie kell arra, hogy új utakra leljen - mondta. Hozzátette: az NKE-n több képzést is indítottak ennek jegyében, ilyen a diplomáciai akadémiával, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen folytatott képzés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!