A Magyar Nemzeti Táncegyüttes bemutatójával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok

Belföld, 2019.06.09

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Hullámzó világ című táncjátékának bemutatójával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok június 21-én - tájékoztatta a társulat az MTI-t.

A kétrészes produkció rendezője és koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a darab forgatókönyvírója és dramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa. Az esten fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, a Szeged Táncegyüttes, valamint a városból és annak környékéről érkező néptáncosok, népzenészek, gyerekek.

A darab első részében - Bálint Sándor szavaival - a "szögedi nemzet" elevenedik meg. Azt mondják, két történelme van Szeged népének: az árvíz előtti és az árvíz utáni. 1879-ben - éppen 140 éve - a Nagyárvíz idején sokan meghaltak, Szeged több ezer háza, minden egyéb ingósága szétmállott, de a szegediek különleges ragaszkodása szeretett városukhoz soha nem szűnt meg, sem akkor, sem utána. Az évfordulón erre a kitartó és nagyszerű "szögedi nemzetre" emlékezik sok fiatal táncos, felidézve a város kanyargós és színes történelmét - áll a közleményben.

A műsor második felében Rózsa Sándor, a legendás szegedi betyár mellett még sok más híres, illetve hírhedt betyár életének egy-egy mulatságos - gyakran tanulságos -, de mindenképpen derűs és szórakoztató epizódját mutatják be a lendületes és látványos táncprodukcióban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!