A Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének közleménye

Belföld, 2020.01.06

    Budapest, 2020. január 6., hétfő (OS) - A Visegrádi Alap által támogatott CROWNS of RIVERS - "Folyók Koronái" - projekt első része befejeződött. A Duna, a Vistula folyók mentén lévő közép- és újkori (!) királyi várak, kastélyok, paloták és templomok együttműködése, fejlesztése a projekt célja. A Duna mellől a Belgrádi Erőd  (Nádorfehérvár) és a pozsonyi Vármúzeum, a Visztulánál a Sandomierz-i Királyi Várkastély volt a projektet vezető a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetség partnere.

2019-ben -a budavárit kivéve - a partner vármúzeumok egy-egy workshopot tartottak a folyó menti várak, kastélyok, a turisztikai szervezetek, a külképviseletek képviselői részvételével.
E létesítmények nemcsak hadi, királyi lakhely, egyházi funkciója, hanem kiemelkedő kereskedelmi és közigazgatási, kulturális is volt. A XXI. században ezek identitást erősítő, korszerű élmény-központokká válhatnának, ha - fenntartva az örökségőrző funkciót - kilépnek a statikus, hagyományos XIX-XX. századi múzeumi keretekből az IT-technológiák (pl. a "kiterjesztett" és a "virtuális" valóság) nyújtotta szolgáltatásokkal, és a turisztikai frekventáltságukat pedig jobban kihasználnák a város - és térségmarketingben, turisztikai promóciójában.
Idén is folytatódik a projekt. A Duna legszebb "koronáját" jelentő Budavári Királyi Palota esetében csak a Magyar Nemzeti Galériával lehetett együttműködni, de biztató, hogy az EMMI, továbbá a Magyar Nemzeti Múzeum részéről pozitív érdeklődés mutatkozik a Crowns of Rivers projekt iránt. www.crownsofrivers.eu



Kiadó: Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!