A Magyar Urbanisztikai Társaság közleménye

Belföld, 2018.11.16

    Budapest, 2018. november 16., péntek (OS) - A Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke, Körmendy Imre kezdeményezésére több szervezet nyilatkozatot fogalmazott meg a Budapestre tervezett magasházakról.



1) Az elmúlt évek folyamán olyan építészeti és ingatlanberuházó tendenciák váltak ismertté, amelyek Budapest világszinten is egyedülálló városképére negatív hatást fognak gyakorolni.

2) Budapest városképének kiemelkedő értékét az UNESCO világörökségi címmel ismerte el, kifejezetten védendő értékként nevesítve az unikális panorámát.

3) Budapest karakterességet veszélyeztetik azok a XI. és XIII. kerületi projektek, amelyek inkább közhelyesen nagy, mintsem egyedi módon nagyszerű magasházaikkal fogják tucatszerűvé tenni e városképet.

4) Az építészeti alkotások minősége és azok mérete között nem állapítható meg egyenes arányosság: a nagyobb nem feltétlenül jobb.

5) A magasházak építésére kijelölt övezetek meghatározása csak részben történt a mérvadó urbanisztikai és örökségvédelmi szempontok kellő mérlegelése alapján.



Kérjük az országos, fővárosi és kerületi szintű döntéshozókat, hogy tegyék lehetővé a magasházak építésére alkalmas övezetek lehatárolásának és szabályozásának újragondolását, a megfelelő szakértelemmel rendelkező szervezetek bevonásával.

Magyar Urbanisztikai Társaság, ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, Budapesti Városvédő Egyesület, Levegő Munkacsoport, Óvás Egyesület, Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra)

A nyilatkozat teljes szövege itt található: http://www.mut.hu/?module=news&action=show&nid=2437



Kiadó: Magyar Urbanisztikai Társaság

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!