A Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) közleménye (2. rész)

Belföld, 2020.06.04

    Budapest, 2020. június 4., csütörtök (OS) - A nemzetiségi települések pogromjait megakadályozó Zsidó Karhatalmi Századok a magyar közigazgatást is helyreállították. A béketárgyalásokon Teleki megbízásából egy bizonyos zsidó üzletemberekből álló csoport megpróbálta a franciáknál elérni a békefeltételek enyhítését, de nem sok sikerrel. Az utódállamokhoz került zsidók helyzete általában romlott, különösen Romániában. Az új hatóságok mindent elkövettek, hogy ne vallják magukat magyarnak, de sokan a statisztikákban továbbra is ezt a nemzetiséget vállalták. Többségük zsidónak vallotta magát, elenyésző volt az új államok uralkodó nemzeteihez bejelentkezők száma.

Idehaza a sajnos megerősödő antiszemitizmus ellenére a zsidó álláspont teljesen megegyezett az országban bárhol megjelenő értékelésekkel. Állandóan figyelemmel kísérték az elszakított közösségeket, buzdítottak a magyarsághoz való hűségre, a helyzet ideiglenességét hangsúlyozva.
Ennek is köszönhető, hogy egyes felvidéki városokban - nagyrészt zsidó szavazatok révén - megmaradt a magyar hivatalos nyelvnek. 1938-41-es években keresztény szomszédaikhoz hasonlóan a zsidók is örömmel fogadták a bevonuló honvédséget, de sajnos ez hamar elszállt. Kamenyec-Podolszk és Újvidék szörnyű gyilkosságai után 1944-ben az idegen uralom alatti helytállás nem mentette meg őket a deportálástól és a haláltáboroktól. Számuk csökkenése, eltűnésűk hozzájárult a magyarság gyengüléséhez az újra elcsatolt területek városaiban. Honlapunk: www.mazsiszem.hu - [email protected] Tel: 061 617 38 17

Kiadó: Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM)

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!