A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány közleménye

Belföld, 2021.06.02

    Budapest, 2021. június 2., szerda (OS) - Szenes Hanna (1921-1944) emlékév

A MAZSÖK (Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány) fogja össze a zsidó ellenállás hőse születésének 100. évfordulója alkalmából rendezendő eseménysorozatot.
A rendezvényekre a közalapítvány 50 millió forintot fordít a saját vagyonából. A tervezett programokról a későbbiekben részletes tájékoztatást adunk.

Szenes Hannáról

Az izraeli-magyar költő, drámaíró magyar és héber nyelven egyaránt alkotott. Budapesten, asszimilálódott zsidó családba született, 1939-ben emigrált Palesztinába. A második világháború alatt belépett a Brit Hadseregbe. A brit királyi légierő (RAF) ejtőernyőseként 1944 márciusában 4 férfi társaságában ledobták a volt Jugoszlávia partizánok ellenőrizte területe felett. Küldetésük célja az volt, hogy szervezzék és segítsék a zsidó ellenállási mozgalmat. Miután megtudták, hogy a németek bevonultak Magyarországra, Szenes Hanna Reuben Dafni társaságában 1944. június 9-én átlépte a magyar határt, de rögtön elfogták. Brutálisan megkínozták, majd 1944. november 7-én bírósági tárgyalás nélkül 23 évesen kivégezték. Maradványait 1950-ben a jeruzsálemi Herzl-hegyen helyezték örök nyugalomba. Szenes Iván, Hanna unokatestvére, a népszerű dalszerző kérvényére a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa 1993-ban hatályon kívül helyezte az 1944-ben hozott ítéletet.


Kiadó: Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!