A MEOSZ egyeztetést kezdeményezett a gyógyászati segédeszközrendszer átalakítására

Belföld, 2019.07.01

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) azonnali intézkedések megtételére kérte fel az egészségügyért felelős államtitkárt a gyógyászati segédeszközrendszer teljes körű átalakításáért.

A szövetségnek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke nyílt levélben fordult Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárhoz, miután a MEOSZ tudomására jutott, hogy a gyógyászati segédeszközökre (gyse) fordítandó állami források megemeléséért lobbiznak a gyártók és a forgalmazók.

Azt írták: lassan egy éve nincs előrelépés a gyse-rendszer teljes körű szabályozásában, holott korábban megállapodtak a közös cselekvésben. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkárságán van a MEOSZ által előterjesztett, az orvosok, valamint a gyártók és forgalmazók által támogatott szakmai anyag, amelyre fél év alatt sem érkezett válasz.

Kovács Ágnes szövetségi elnök szerint az egy évvel ezelőtti, az Emmi, a MEOSZ, az Orvostechnikai Szövetség, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség, az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége, az OPRA Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetség valamint az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete részvételével tartott egyeztetésen szóba kerültek a gyógyászati segédeszközök áfacsökkentésére, valamint áremelésére vonatkozó javaslatok.

Ezen az egyeztetésen a MEOSZ elnöke egyértelműen közölte: a szövetség ebben a formában nem támogatja a forgalmazók és gyártók áremelésre, árkompenzációra vonatkozó javaslatát, mert az nem eredményezné a mozgáskorlátozott emberek innovatív segédeszközökhöz jutását és az ellátás minőségi javulását. Hiába növekszik a gyse-re fordított állami forrás, ha az érintettek ellátása egyre rosszabb.

A MEOSZ szerint szükség van a gyógyászati segédeszköz ellátásnál és szabályozásnál szakértői bizottságok létrehozására a minisztérium, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, az orvos szakma képviselői, valamint a segédeszközgyártók és -forgalmazók bevonásával, és elengedhetetlen a jogszabályi környezet megváltoztatása, az átfogó minőségellenőrzés bevezetése. Álláspontjuk szerint felül kell vizsgálni, hogy mely gyógyászati segédeszközöket támogasson a társadalombiztosítás, továbbá a finanszírozásukat is, hogy az egyéni szükségleteket figyelembe vehessék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!