A Mi Hazánk Mozgalom feljelentést tesz biztonsági nyomtatók túlárazottnak tartott beszerzése miatt

Belföld, 2021.05.11

A Mi Hazánk Mozgalom feljelentést tesz költségvetési csalás és csalás miatt egy a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. és az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. között 2018-ban létrejött, biztonsági nyomtatók beszerzésére vonatkozó szerződés miatt - jelentette be a párt elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Toroczkai László közölte: információi szerint a közbeszerzés megkerülésével kötött, 2,4 milliárd forint értékű szerződés keretében biztonsági nyomtatók helyett egyszerű, a boltban bárki által megvehető nyomtatókat szereztek be, amelyek ára hatoda-nyolcada a biztonsági nyomtatókénak.

"Ez azt jelenti, hogy a 2,4 milliárd forint jelentős részét ellopták" - tette hozzá a politikus.

A politikus elmondta: a kezébe került szerződés szerint a nyomda biztonsági okmányt előállító eszközök beszerzésére kapott megbízást, jelentős részben az okmányirodák számára, a közbeszerzési eljárás megkerülésével.

A közbeszerzés megkerülését határozatban engedélyezte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is, ami felveti a bizottságot irányító Jobbik felelősségét - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: fényképfelvételek bizonyítják, hogy a nyomtatók olyan egyszerű, boltban beszerezhető eszközök, amelyeket később a NISZ szakembereinek közreműködésével "megbuheráltak", például szigetelőszalaggal ragasztották le azokat az érzékelő pontokat, amelyek lehetővé teszik a külső rácsatlakozást.

Az eszközök értéke, a biztonsági nyomtatók 180 ezer forintos darabárával szemben, mintegy 22 ezer forint - mondta Toroczkai László.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!