A Moravcsik Alapítvány közleménye (2. rész)

Belföld, 2020.05.11

    Budapest, 2020. május 11., hétfő (OS) -

Nemzetközi adatok alapján minden második mentális zavarral élő tart attól, hogy betegsége miatt igazságtalan bánásmódban lesz része. Közel egyharmaduk tapasztal mentális zavarával kapcsolatba hozható hátrányokat a munkavállalás területén, csaknem minden ötödik beteg számol be nehézségekről a pénzintézetekkel, biztosítókkal való együttműködésben.
Sajnos a betegek részéről a diszkriminációra irányuló tapasztalatok az egészségügy területén is általánosak, ami leggyakrabban a tünetek bagatellizálásában érhető tetten.
Magyarországon a téma még mindig kevéssé kutatott, a hiányzó validált mérőeszközök, ill. a pszhichiátriai betegségeket illetően továbbra is uralkodó a biomedikális szemlélet miatt. A társadalmi elkülönítés is nehezíti a stigmák lebontását, hiszen a betegek ellátásának fontos színterei az elmeszociális otthonok.
A Moravcsik Alapítvány már egy évtizede elindította népszerü antistigma programjait. Az évente megrendezett Ki Mit Tud? országos tehetségkutató és tehetséggondozó vetélkedő pszichoszociális fogyatékossággal élők számára, a PsychArt 24 Művészeti Maraton, a Budapest Art Brut Galéria létrehozása és működtetése részei ennek folyamatnak.
A Moravcsik Alapítvány a rehabilitációs célú foglalkoztatáson és a bentlakás nélküli ellátáson túl pszichiátriai és idegrendszeri kutatásokat szervez, támogatja a lelki betegségek megelőzésével és gyógyításával kapcsolatos oktatást, és a társadalom mentálhigiénéjének javításán, pszichiátriai kultúrájának emelésén dolgozik.



Kiadó: Moravcsik Alapítvány

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!