A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye (3. rész)

Belföld, 2018.11.19

    Budapest, 2018. november 19., hétfő (OS) - Antibiotikumok rezisztencia: egy jelentős kihívás és fenyegetés az egészségügyi ellátásban

Ebben a tekintetben Magyarország élen jár, hiszen hazánkban már 2006 óta kötelezően kell jelenteni az ellenálló baktériumok által okozott, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig folyamatosan figyelemmel kíséri a folyamatokat. Ez az európai viszonylatban is kiemelkedő járványügyi megfigyelő rendszer hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekről értesüljünk, ellene megfelelő intézkedésekkel tenni tudjunk.
Az ellenálló baktériumok terjedésének visszaszorítása közös felelősségünk. Az antibiotikumok nem gyógyítják a vírus okozta betegségeket, így a náthát és az influenzát sem. Az antibiotikumokat csak akkor szabad használni, amikor orvosa elrendeli. A helytelen, illetve túlzott antibiotikum használat rezisztens baktériumok kialakulásához vezethet. Ha betegségére antibiotikumot írtak fel, gyógyulása érdekében orvosa utasításainak megfelelően szedje!

További információk, videó és infografika a Tisztifőorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ facebook oldalán találhatók.


Kiadó: Nemzeti Népegészségügyi Központ

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!