A Nobel-díjas Gérard Mourou-t köszöntötték Szegeden

Belföld, 2018.11.15

A Nobel-díjas Gérard Mourou-t, az ELI-projekt kezdeményezőjét köszöntötték csütörtökön Szegeden, a francia fizikus október elején elnyert elismerésének tiszteletére bővítették az épületkomplexum előtt elhelyezkedő, a lézer kifejlesztésének mérföldköveit bemutató lézertörténeti idővonalat.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ünnepségen elmondta, Szegeden Magyarország legnagyobb kutatás-fejlesztési projektje valósult meg. Bár az ELI-ALPS-ban alapkutatás folyik, az itt keletkező eredményeket a későbbiekben az alkalmazott kutatás fázisában számtalan tudományterületen hasznosíthatják majd.

A tudományos beruházás láthatóvá tette Magyarországot a nemzetközi kutató közösség, a világ fizikusai, kémikusai, matematikusai és biológusai előtt, sőt a központba az ipar területéről is érkeznek felhasználók - hangsúlyozta a politikus. Leszögezte: a központ hatalmas lökést adott az ország innovációs versenyképességének. Az ELI-ALPS partnereivel és az együttműködő felsőoktatási intézményekkel nagy mértékben hozzájárul Magyarország munkaerőpiacának és tudásalapú társadalmának megerősítéshez - tette hozzá.

Magyarország a legjobb döntést hozta a miniszter szavai szerint, amikor Gérard Mourou kezdeményezésének fontosságát felismerte és támogatta, és olyan független kutatóintézetet hozott létre, amely színvonalában és eredményességében egyaránt a világ élvonalában áll.

Nincs a világon még egy olyan intézmény, amelyben hasonló infrastruktúra áll a kutatók rendelkezésére. A központ az első, ahol a fény és anyag kölcsönhatásának vizsgálata minden eddiginél nagyobb intenzitás mellett válik lehetővé. Az ELI-ALPS-nak az anyag-, az orvostudományban, a fizikában, a kémiában, a biológiában és a környezetvédelem területén is óriási jelentősége van - sorolta Palkovics László. Hozzátette, az itt elvégzett kutatások a rákgyógyítás, a 4D képalkotás, az orvoslás, az éghajlattan és az energetika területén is óriási változásokat hozhatnak, és számos új kutatási területet nyithatnak meg.

A központ szomszédságában tudományos innovációs park épül. A kormány öt másik városban is folyó, hasonló beruházással támogatja az együttműködést az egyetemi, ipari és a kutatási szereplők között, olyan ökoszisztémát alakít ki, amely egyszerre segíti a felsőoktatási, tudománypolitikai és gazdaságfejlesztési és munkaerőpiaci célokat - közölte a miniszter.

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, az intézmény főbejáratához vezető sétányon kialakított lézertörténeti idővonalon másodjára szerepel a francia tudós neve: először az lézerimpulzus-erősítés forradalmi módszerének kidolgozásáért, majd az évtizedes munkájáért odaítélt Nobel-díja okán.

Gérard Mourou beszédében kitért a magyar lézerkutatókkal folytatott évtizedes közös munkájára, és felidézte az ELI-projekt megvalósításához vezető, 2005-ben indult folyamatot.

Gérard Mourou 1985-ben írta meg tanítványával, Donna Stricklanddel közösen a nagy intenzitású, ultrarövid lézerimpulzusok létrehozásáról írt forradalmi jelentőségű tanulmányát, amelyért idén a Nobel-díjat kapták.

Munkájuk eredménye nélkül körülményesebb lenne a szemműtétek elvégzése, fájdalommentesebbek lettek a műtétek, gyorsabban gyógyulnak a betegek. Ugyanis, ha rövidebb impulzusokban adagolják az energiát egy biológiai szövetbe, akkor jóval kevésbé melegszik fel, és jelentősen kisebb mechanikai roncsolódás éri a műtét környéki területeket. Ezek a lézerek nagy segítséget nyújtanak az ultragyors időskálán lezajló biológiai folyamatok vizsgálatában is, mert egy pillanatképet tudnak adni a folyamatról. Minél rövidebb impulzusú egy lézer, annál pontosabban meg lehet megmondani, hogy egy kémiai folyamat vagy egy biológiai reakció során mi történik az adott rendszerrel.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!