A Párbeszéd az Alkotmánybírósághoz fordul a végrehajtási törvény miatt

Belföld, 2022.11.15

A Párbeszéd az Alkotmánybírósághoz fordul, mert alaptörvényellenesnek tartja a végrehajtási törvény egyes szakaszait - jelentette be egy keddi, budapesti, de online is közvetített sajtótájékoztatón a párt társelnöke.

Tordai Bence elmondta, az Utcajogász Egyesület kereste meg őket azzal, hogy a törvény 2020-ban elfogadott, de csak idén nyáron hatályba lépett módosításai olyan helyzetet teremtettek, ami egyaránt sérti az adósok és a végrehajtást kérők jogait. A politikus kiemelte, hogy az árverések során a kikiáltási ár egy százalékáért is el lehet adni az ingóságokat, ami sem az adósnak, sem a végrehajtást kérőnek nem áll érdekében. Emellett annyira felgyorsították a végrehajtások lefolytatását, hogy nincs elegendő idő a bírósági jogorvoslatra - tette hozzá.

A társelnök bejelentette, az ügyben megkeresték a többi ellenzéki pártot, hogy közösen forduljanak az Alkotmánybírósághoz.

A sajtótájékoztatón részt vett Jámbor András képviselő is, aki arról beszélt, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottságának fideszes többsége kedden már harmadszor szavazta le azt a javaslatot, hogy nézzék át a végrehajtói kar ügyeit. A politikus hangsúlyozta, vizsgálni kellene, hogy a végrehajtók betartják-e a jogszabályokat, illetve, hogy milyen törvényeken kell változtatni annak érdekében, hogy az adósok nagyobb segítséget kapjanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!