A PSZ egy törvényjavaslat elutasítására szólította fel az Országgyűlést

Belföld, 2022.05.19

Hosszútávon ellehetetlenítené a pedagógusok sztrájkját egy törvényjavaslat a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint, ezért az előterjesztés elutasítására szólította fel a parlamenti képviselőket.

A szakszervezet csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: különösen barátságtalannak tartják a parlament törvényalkotási bizottsága elé került kormánypárti törvénymódosító javaslatot, amely állandóan fenntartaná az oktatásban dolgozók, a pedagógusok sztrájkját lehetetlenné tevő korábbi rendeletet. A törvény ezáltal megfosztaná a szakszervezeteket a még elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalások lehetőségétől - tették hozzá.

A PSZ emiatt felszólította az új Országgyűlés képviselőit, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot jelenlegi formájában ne fogadják el.

Hozzátették: a jogalkotásról szóló törvény előírja a társadalmi partnerekkel történő egyeztetést, de ez elmaradt, ami arra utal, hogy az új kormány "ismét nem tekinti tárgyalópartnernek a szakszervezeteket".

Felhívjuk a megalakuló új kormány figyelmét is arra, hogy a sztrájk alapjog - írták.

Megjegyezték: Pintér Sándor belügyminiszter-jelöltnek a parlamenti bizottságok előtt tett "rendpárti" kijelentései aggodalomra adnak okot, miközben az oktatás alapvető gondjaira (bérek, munkaerőhiány, munkaterhek csökkentése) nem adtak választ.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslathoz érkezett módosító javaslatot az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön tárgyalja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!