A sándorfalvi közgyűlés hétfőn dönt az elkóborolt maci ügyében (Frissítve)

Belföld, 2018.06.12

Hétfőn születhet döntés arról, hogy Sándorfalva városa örökbe fogadja-e azt a medvét, melyet a település határában ártalmatlanított Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.

A Szegedi Vadasparkban gondozzák a Magyarországon kóborló medve Vannak érvek és ellenérvek a mackó mellett és ellene, de a képviselők egyelőre inkább medvepártiak.

Mackólázban ég Sándorfalva, mióta a település környéki nádasban sikerült altatólövedéket ereszteni a körülbelül 100 kilométert kóborló állatba. Azóta a Szegedi Vadasparkban piheni ki fáradalmait a Nemzet Mackója, ám a sándorfalviak még inkább magukénak érzik a hároméves hím medvét, mint a többi magyar állampolgár. A helyi önkormányzati képviselők ezért úgy döntöttek, hogy kezdeményezik az állat örökbefogadását.

Kétségtelen, hogy a Csongrád megyei kisvárost feltette a térképre a medve, ám az örökbefogadás nem lenne olcsó mulatság. Az állat ugyan a Szegedi Vadasparkban maradna, de tartásának költségeit a város állná. Arról egyelőre nincs szó, hogy a maci alakja rákerüljön a település címerére, bár látott már hasonló csodát a világ, hiszen a csehországi Brno címerében egy krokodil található, noha ezek a ragadozók nem honosak a környéken.

Marketingnek így is kiváló eszköz a medve, hiszen a tervek szerint  minden évben sándorfalvi méz- és medvenapokat szerveznének „szelíd, élő medvékkel", medvecukorral, medvetalppal és méhészeti konferenciával. Vannak azonban eléggé kézzelfogható ellenérvek is. Például nem dúskál a település a pénzben, így például a hétfői rendkívüli ülést is eredetileg a járdapályázat miatt hívták össze, a tavalyi összeg ugyanis, amit erre a célra költöttek, az áremelkedések miatt 80 helyett már csak 60 ingatlanra elég.

A szakemberek szerint egyébként természetes élőhelyén érezné a legjobban magát a maci. Van egy hivatalos „mackóbizottság”, amely az állattal kapcsolatos legfontosabb döntéseket meghozza. Ők egyelőre nem nyilatkoznak az ügyben, de állítólag szerdán ők is közzéteszik a véleményüket. A kóbor mackó egyébként nem búslakodik új otthonában, ugyanis a Szegedi Vadasparknak van két nőstény barnamedvéje. Egyelőre azonban külön szárnyban vannak a lányok, mert nem lehet tudni, milyen bonyodalmakhoz vezetne, ha az ivarérettség határára érkező medvevándor a közvetlen közelükbe kerülne.   

  • Dudás Zoltán sándorfalvi jobbikos képviselőt is sikerült megszólaltatni a témában:

Dudás Zoltán, jobbikos önkormányzati képviselő terjesztette elő a medve örökbefogadásának ötletét, aki nagy távlatokat lát az állat támogatásában. Országszerte sándorfalvi medvének hívják a mackót, így ezt a lehetőséget meg kell ragadnunk – mondta a városatya. Nem szabad gazdasági ügyként kezelni a medve támogatását, hiszen a Szegedi Vadasparkban számos állatot fogadtak örökbe magánszemélyek vagy cégek – indokolta kezdeményezését Dudás.

A képviselő azt is elmondta, van egy gyergyószentmiklósi születésű barátja találkozott Tömörkény közelében az állattal. Ő jól ismeri a medvék természetét, és ő úgy gondolja, hogy ez a kóbor állat szelíd volt, különben nem emberek lakta területek felé vonult volna. Szerinte Sándorfalván megszerették a medvét, így fontos lenne, hogy ne csak érzelmileg kötődjön a település mackóhoz, aki vélhetően Szlovákia déli részéről kóborolt egészen a Csongrád megyei településig.   
(Webrádió)

Galériánk

A Szegedi Vadasparkban gondozzák a Magyarországon kóborló medve A Szegedi Vadasparkban gondozzák a Magyarországon kóborló medve
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!