A száz legnagyobb Csongrád-Csanád megyei cég összesített árbevétele átlépte a kétezer milliárd forintot

Belföld, 2022.10.13

A 100 legnagyobb nettó árbevételt elérő Csongrád-Csanád megyei székhelyű vállalkozás összteljesítménye megközelítette tavaly a 2200 milliárd forintot, 332 milliárd forinttal növekedett a 2020-as évhez képest - derül ki a Top 100 - Csongrád Megye Gazdasága 2021 című kiadványból.

CSMKIK logó A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Délmagyarország napilap és a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésével készült kötetet csütörtökön mutatták be Szegeden.

A kiadvány szerint a megyében a legnagyobb cégek között meghatározó, 44 százalékos a kereskedelmi vállalkozások aránya. A feldolgozóiparban a TOP 100 vállalkozások mintegy harmada, az építőiparban 10 százaléka működik.

2021-ben Csongrád-Csanád megyében a legnagyobb, 861,303 milliárd forintos nettó árbevételt a hódmezővásárhelyi székhelyű Országos Dohányboltellátó Kft. érte el. A dohány-nagykereskedelmi cég 16 százalékkal növelte árbevételét a megelőző évhez képest. A második helyre a KÉSZ Építő Zrt. került 93,436 milliárd forintos nettó árbevétellel, ami 49 százalékkal haladta meg a 2020-as értéket. A harmadik a Sole-Mizo Zrt. lett - a 2020. évit 9 százalékkal növelve - 89,233 milliárd forintos tavalyi nettó árbevétellel.

A megye száz legnagyobb vállalkozása tavaly több mint 21 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. A legnagyobb munkaadó a Pick Szeged Zrt. volt 1934 fős statisztikai létszámmal, ettől alig maradt el a ContiTech Fluid Automotive Hungária Zrt. 1918 dolgozójával, a harmadik foglalkoztató a szentesi Hungerit Zrt., 1580 munkavállalóval.

A legnagyobb, 68,840 milliárd forintos exportárbevételt a makói Givaudan Hungary Kft. érte el tavaly, a második a ContiTech Fluid Automotive Hungária Zrt. lett 58,143 milliárd forinttal, a harmadik - a szintén a Continental csoporthoz tartozó - ContiTech Rubber Industrial Kft. 36,336 milliárd forinttal.

A kötetet bemutató ünnepségen átadták a TOP 100 díjakat a legjobban teljesítő önkéntes kamarai tagvállalkozásoknak. Nagyvállalati kategóriában az elismerést az elektromos szerelvényeket, erős- és gyengeáramú termékeket és rendszereket gyártó szentesi Legrand Zrt. nyerte el. A középvállalati kategória díjazottja a csatornázásban, vasútépítésben, a mezőgazdaságban és a környezetvédelem területén alkalmazott előregyártott vasbeton elemeket készítő hódmezővásárhelyi CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. lett. A kisvállalati kategória díját az építőanyag kis- és nagykereskedelmi tevékenységet folytató szegedi Zengő Alföld Kft. kapta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!