A Piarista Gimnázium alapításának 300. évfordulóját ünnepelték Budapesten

Belföld, 2017.11.20

A fővárosi Piarista Gimnázium alapításának 300. évfordulóját ünnepelték hétfőn Budapesten. Az eseményen Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: 1717-ben Pest város első középiskolájaként kezdte meg működését a kiváló művészek, tudósok, politikusok és hazafiak hosszú sorát kinevelő gimnázium.

A 18. század elején egyáltalán nem volt magától értetődő, hogy miért Pesten alapítsanak gimnáziumot a piaristák. A város lakossága akkor, alig pár évtizeddel a törökök kiűzése után mindössze 3500 fő volt. 1709-ben Pesten 168 lakóház, 83 elhagyott és 68 összedőlt épület volt - fűzte hozzá Bagdy Gábor.

A piaristák Pesten azért dolgoztak, hogy ismét európai rangra emeljék a törökök uralma alól felszabadított magyarságot - hangsúlyozta Jelenits István Széchenyi-díjas irodalomtörténész, teológus, piarista szerzetes.

A Piarista Gimnázium elmúlt 300 évének örökségéből ma is meg kell őrizni a nevelés igényességét, ugyanakkor nagyobb teret kell engedni a szabadságnak, az egyéni kezdeményezőképességnek és felelősségvállalásnak - mondta Horváth Bálint, a gimnázium igazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!