Áder: Magyarország továbbra is támogatja Albánia EU-csatlakozását

Belföld, 2021.07.05

Magyarország továbbra is támogatja Albánia európai uniós csatlakozását, mert a Nyugat-Balkán európai integrációja Európa biztonságának kérdése - mondta a magyar köztársasági elnök hétfőn Budapesten, miután albán kollegájával tárgyalt.

Áder János államfő fogadta Ilir Meta albán köztársasági elnököt Áder János a Sándor-palotában fogadta Ilir Meta albán köztársasági elnököt, majd közös sajtónyilatkozatot tettek. A magyar államfő hangsúlyozta: ugyanaz a válság érintette a két országot az elmúlt másfél évben, kénytelenek voltak megbirkózni a járvány okozta nehézségekkel, az egészségügyi, a társadalmi és a gazdasági problémákkal. Mára azonban mindkét országban fel lehetett oldani a szigorú korlátozásokat, az élet visszatért a régi kerékvágásba, ami lehetőséget teremtett, hogy a jövőről, a gazdasági együttműködési lehetőségekről beszéljenek - magyarázta. Ilyen együttműködési területként említette a haderőfejlesztést, az energiaellátást és a vízgazdálkodást.

Kifejtette: Albánia és Magyarország egyaránt tagja a NATO-nak. Magyarország elindított egy komoly haderőfejlesztési reformot, és Albánia is ezt tervezi, ami felkínálja az együttműködés lehetőségét.

Arról is beszélt, hogy mindkét országot érinti a klímaváltozás. Földrajzi adottságait kihasználva Albánia az energiaellátását a vízenergiára építette, de a folyók vízjárása egyre rapszodikusabb, ami bizonytalanabbá teszi az energiatermelést. Albániának ezért más források után kell néznie, és a két ország közösen tervezi egy tíz megawattos naperőműpark építését.

Az államfő kitért rá: az év végén szerveznek egy expót, ahol a víz témája is napirenden lesz, és remélhetőleg olyan megoldásokat tudnak bemutatni, amelyek felkelthetik mások, így Albánia érdeklődését is.

Áder János jelezte, hogy Szkander bég szobrának leleplezésével kezdték a napot, ami arra a szövetségre emlékeztet, amelynek keretében együtt harcoltak az oszmán birodalom ellen.

Ilir Meta megköszönte az országa EU-integrációjához nyújtott támogatást, és azt mondta, Magyarország fontos partnere az egész Nyugat-Balkánnak. Üdvözölte, hogy Magyarország megérti a régió helyzetét, egyúttal sürgette az előrelépést az integrációs folyamatban.

Az albán elnök azt mondta, hogy Szkander bég szobrának felavatása olyan gesztus, amely jelképezi a két ország közötti szoros történelmi és kulturális kapcsolatot, az évszázadokra visszanyúló barátságot. Ezt a barátságot erősíteni kell a jövő generációk javára is - jelentette ki.

Megjegyezte: jövőre ünnepelik a diplomáciai kapcsolatok felvételének centenáriumát.

Az albán elnök közölte: a találkozón sikerült átbeszélni a még kiaknázatlan együttműködési lehetőségeket, elsősorban az energiatermelést, a vízgazdálkodást, a turizmust, a kereskedelmet, a mezőgazdaságot és a haderőfejlesztést illetően.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Áder János államfő fogadta Ilir Meta albán köztársasági elnököt Áder János államfő fogadta Ilir Meta albán köztársasági elnököt Áder János államfő fogadta Ilir Meta albán köztársasági elnököt Áder János államfő fogadta Ilir Meta albán köztársasági elnököt Áder János államfő fogadta Ilir Meta albán köztársasági elnököt
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!