Afgán konfliktus - Benkő: bebizonyosodott, milyen fontos a nemzeti haderő, a nemzeti öntudat

Belföld, 2021.08.26

Az elmúlt időszakban Afganisztánban történtek bebizonyították, milyen fontos a nemzeti haderő, a nemzeti öntudat, a nemzeti képesség megteremtése - közölte a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Benkő Tibor felidézte: 2003 óta - amióta a magyar katonák részt vettek az afganisztáni műveletben - számos eredményt értek el, a többi között a tartományi újjáépítésben, az afgánoknak nyújtott egészségügyi segítségnyújtásban, az ország építésében. Kitért arra, hogy az afgán haderő felkészítésében és mentorálásában is értek el eredményeket, amelyek példát jelenthettek volna a jövőre nézve is.

A gond a honvédelmi miniszter szerint az lehetett, hogy a kivonulásról egy politikai döntés született, amely nem volt kellőképpen összehangolva a katonai képességekkel.

Elő kellett volna készíteni a kivonulást - hangsúlyozta Benkő Tibor, megjegyezve: "nem meglepő, hogy káosz alakult ki".

Kiemelte, nem véletlenül mondja a magyar kormány, hogy modern, ütőképes haderőre van szükség, amelyhez jól kiképzett és felkészített, a hazája iránt elkötelezett, lojális katonákra van szükség. A hazájuk iránti tenni akarás, a lojalitás hiányzott az afgán katonákból, s ez okozta, hogy pillanatok alatt összeomlott a haderő - tette hozzá.

Benkő Tibor és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka csütörtök délelőtt számolt be a Magyar Honvédség különleges műveleti csoportjának afganisztáni kimenekítési feladatairól. Akkor a miniszter elmondta: a magyar állampolgárok száz százalékát hazahozták, akikről tudomásuk volt és aki jelezte, hogy szeretne hazatérni. Velük együtt a magyar katonák összesen 540 embert - magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárokat - hoztak el Afganisztánból.

Az M1-en Benkő Tibor leszögezte: Magyarország, a magyar kormány "magyar embereket soha nem fog hátrahagyni".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!