Alternatívák a cukorfogyasztásra

Belföld, 2020.01.19

Akár egészségügyi okból, akár fogyókúra vagy életmódváltás miatt, de sokszor felmerül a cukorhelyettesítők használatának kérdése.

Méz Az internet számos és változatos információi közül nehéz eldönteni, mi a valóban egészséges megoldás. Mit szabad egy cukorbetegséggel küzdőnek fogyasztania, és mi ajánlott fogyókúra alatt? Nézzük át alaposan a témát!

GI - a glikémiás index

A GI egy mértékegység, megmutatja az egyes élelmiszerek vércukoremelő képességét egy 1-100-ig terjedő skálán. Az alacsony GI értékű élelmiszerek fogyasztása ajánlott. Csökkentik a koleszterinszintet, testzsírszázalékot, de a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása és az inzulinrezisztencia megelőzésében is komoly szerepük van.  

Cukorhelyettesítők a természet kincsestárából

Az inzulinrezisztenciával (IR) és cukorbetegséggel küzdőknek általában 0-ás glikémiás indexű édesítők ajánlottak, amit fogyókúrázók is használhatnak. Mielőtt a felsorolást megkezdjük, egy fontos információ: a cukoralkohol se nem cukor, sem pedig alkohol, hanem egy lassú felszívódású szénhidrát, ami kiválóan alkalmazható a speciális étrendet folytató egyéneknél!

  • Eritritol
Édességtartalma 70%-ban a répacukorhoz hasonló, kalóriamentes cukoralkohol. Mivel kiválóan felszívódó cukorról van szó, nem okoz émelygést vagy puffadást. Teljesen természetes, és nagyszerűen alkalmazható a cukorbetegek étkezésében!

  • Stevia
A növényből származó sztívia 200-szor édesebb az átlagos cukornál, miközben nem tartalmaz kalóriát. Csökkenti a vérnyomást, és kedvező hatású a 2-es cukorbetegség esetén. Íze hasonlít az édesítőszerhez, ezért nem mindenki szereti. Viszont jó alternatívája a mesterséges cukorhelyettesítőknek.  

  • Xilit
Természetesen is előforduló cukoralkohol. Édességtartalma 60%-ban felel meg a cukornak, így annál másfélszer többet érdemes használni belőle. Nincs mellékíze! A glikémiás indexe 7.

Fogyókúra során használható cukorhelyettesítők

Fogyókúra esetén többféle megoldás közül is válogathatunk. A Fittprotein.hu oldalát böngészve számos olyan lehetőséget találunk, mely segíti mindennapi életünket és diétás céljainkat. Alább jöjjenek a fogyókúrázók számára ajánlott cukoralternatívák.

  • Méz
Bár nem kifejezetten diétás, azonban a felsorolásba bekerült, rendkívül egészséges hatásai miatt. Kalóriatartalma hozzávetőlegesen a cukornak felel meg, a glikémiás indexe pedig 50. Nagyszerű immunerősítő, kedvező a csontoknak, jó a gyomorpanaszokra. Azonban a kalóriaszámolás közben ne feledkezzünk meg róla!

  • Glycyrrhizin édesgyökér-kivonat
50-szer édesebb a hagyományos cukornál, miközben 0 kalóriatartalma van, és glikémiás indexe is 0.

Nem kell megijedni, ha le kell mondanunk valamilyen okból a cukorról! Rengeteg egészséges megoldás van helyette. Bár az utóízt vagy épp az állagot néha szokni kell, de természetes módon, egészségesen fogja édesíteni az életünket!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!