TV műsor

AM: stratégiai ágazattá vált az agrárium

Belföld, 2020.07.23

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a hazai mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak mekkora jelentősége van - jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem program rendezvényén Szeged-Szőregen csütörtökön a szaktárca közleménye szerint.

Az államtitkár beszédében emlékeztetett: az idei év számos próba elé állította az agráriumot, de az ágazat szereplőinek köszönhetően biztosítani tudják az ország megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel történő ellátását. A gazdák koronavírus-járvány alatt tanúsított kitartó munkájának köszönhetően egyre nagyobb társadalmi megbecsüléssel rendelkezik a magyar mezőgazdaság - tette hozzá.

Farkas Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból 25 milliárd forintnyi többletforrást biztosít a mezőgazdasági termelők, termelői szervezetek és élelmiszeripari vállalkozások számára a járvány okozta gazdasági nehézségek kezelésére. Emellett az agrártárca meghirdetett egy mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot 80 milliárd forint értékben. Az állattenyésztési ágazat 50 milliárd, míg a kertészeti ágazat 30 milliárd forintnyi forrásban részesülhet. A hazai mezőgazdaság versenyképességét ugyanis tovább kell növelni - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a magyar agrárium 25 millió ember ellátására képes.

Hangsúlyozta: az agrárkormányzat minden támogatást megad az ágazat szereplőinek, fontos célkitűzése ugyanis, hogy a boltok polcain minél nagyobb arányban legyenek magyar termékek.

A Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem programot, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szervezte meg. A gyűjtés célja, hogy különböző civil szervezeteken keresztül minél több rászoruló gyermek jusson olyan élelemhez, amelynek alapja a jó minőségű magyar liszt - ismerteti közleményében a tárca.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!