Arild Andersen és a Get the Blessing lesznek a Szegedi Jazz Napok sztárvendégei

Belföld, 2018.09.12

A skandináv dzsessz iskolateremtő alakja Arild Andersen és Nagy-Britannia egyik legmegbecsültebb dzsesszzenekara, a Get the Blessing lesznek a Szegedi Jazz Napok sztárvendégei, a fesztivált november 9-én és 10-én rendezik a Tisza-parti városban - közölte Drienyovszky András, a rendezvényt tizenöt éve szervező Private Music vezetője szerdán.

A több mint négy évtizedes múltra visszatekintő Szegedi Jazz Napok minden évben a műfaj kiemelkedő hazai eseménye, melyet az élő dzsessz valódi értékei, a minőségi koncertek, az igényes művészválasztás, az eredeti és virtuóz muzsikusok tettek ismertté. A koncerteknek idén is az IH Rendezvényközpont ad helyett.

Hagyomány, hogy a fesztivál nyitónapján, pénteken egy Szegedhez kötődő együttes lép elsőként színpadra. A Deák Big Band 2009 októberében alakult a Deák Ferenc Gimnázium egykori és jelenlegi diákjából, a Fricsay Ferenc Fúvószenekar néhány tagjával kiegészülve. A Kiszin Miklós vezette, több mint húsz muzsikusból álló együttes vendége a hegedűn játszó Frankie Látó lesz.

A magyar mainstream dzsessz egyik legerősebb koncertzenekara az ifj. Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lakatos Pecek Krisztián (bőgő) és Balázs Elemér (dob) trió, amely a jelenleg 21 esztendős, korábban már országos szaxofonversenyt nyerő ifj. Oláh Kálmán társaságában koncertezik a csongrádi megyeszékhelyen.

A pénteki napot a norvég Arild Andersen dzsesszbőgős zárja. A muzsikus-zeneszerző emblematikus stílusa, egyéni hangzása iskolát teremtett, a skandináv dzsessz egyik megteremtőjének tartják. Partnere az olasz Daniele Di Bonaventura harmonika- és zongoraművész, zeneszerző lesz. A két világhírű muzsikus Szegeden lép föl együtt először Olaszországon kívül.

A szombatot Kézdy Luca hegedűs zenekara, a Santa Diver kezdi. A Szesztay Dávid basszusgitárossal és Szegő Dávid dobossal létrehozott formáció a hazai mezőny egyik legfigyelemreméltóbb jelensége.

A Hang em High nemzetközi trió beskatulyázhatatlan, avantgarde zenét játszik. Az együttest a Bond művésznéven szereplő Radek Bednarz, az egyik leginnovatívabb lengyel új zenei alkotó, a svájci Lucien Dubius basszusklarinétos és az osztrák Alfred Vogel dobos 2013-ban hozta létre.

A fesztivál utolsó fellépője Nagy-Britannia egyik legmegbecsültebb dzsesszzenekara, a Get the Blessing. A Radiohead ritmusszekciója - Clive Deamer dobos és Jim Barr basszusgitáros - és a Super Furry Animal egykori fúvósai - Pete Judge trombitás és Jake McMurchie szaxofonos - alkotta kvartett először jár Magyarországon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!