Árvíz - OVF: helyenként még komoly terhelés éri a gátakat a Rábán

Belföld, 2024.06.13

Szokatlanul lassan és elhúzódva vonul le az árhullám a Rábán, helyenként még komoly terhelés éri a gátakat, de van, ahol már elbonthatók a homokzsákok - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, a vízügyes figyelőszolgálat továbbra is éjjel-nappal dolgozik, ahol szükséges.

A hosszan tartó áradás igénybe veszi a gátakat: helyenként megjelentek az árvizet kísérő veszélyes jelenségek, a szivárgás és a buzgár. Biztató azonban, hogy nem várható utánpótlás a vízgyűjtőkről, vagyis a következő napokban már enyhül az érkező vízmennyiség okozta terhelés - ismertették.

A Rábán a tetőzés jelenleg Sárvár térségében jár, lejjebb a harmadik fok szintjét meghaladó vízállásokkal várható a hét végéig. Győrnél elsősorban a Duna hatása érvényesül, emiatt itt is fokozatosan gyorsuló apadásra számítanak, a vízállás szerda este az első fok szintje alá csökkent.

A közlemény szerint egyre több folyószakaszon volt már tetőzés és zajlik az apadás, ezért ahol már lehet, elkezdhették a kiépített nyúlgátak elbontását és a már nem szükséges homokzsákok elpakolását, a többi vízügyi igazgatóságoktól átrendelt szakemberek pedig fokozatosan hazatérhetnek.

A Dunán Nagybajcsnál, Komáromban és Esztergomban is már csak első fokot meghaladó a vízszint. A szombati budapesti tetőzés után nagyon lassan apad a folyó, csütörtökön 9 órakor 609 centiméteres vízállást mértek a fővárosban. Baja térségében és Mohácsnál elsőfokú a készültség.

A Murán kialakuló árhullám Letenyénél csütörtökön a második fok szintje fölött tetőzik, míg a Dráván Drávaszabolcsnál a második fok szintjét közelítő vízállások várhatók a következő időszakban - írták.

A Sajón levonuló árhullám jelenleg Sajószentpéternél tetőzik a második fok szintje körüli vízállásokkal. A Tarnán csütörtök reggel elsőfokúra mérsékelték a készültséget.

A következő egy-két napban elsősorban a Tisza vízgyűjtőjén marad még csapadékos az időjárás, a többi vízrendszeren száraz, meleg idő várható; szombaton egy front hatására a nyugati vízgyűjtőkön kell csak némi csapadékra számítani - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!