ÁSZ: a civil szervezetek nagyot léptek előre a szabályszerű működésben

Belföld, 2021.11.30

A civil szervezetek nagyot léptek előre a szabályos működés területén az elmúlt időszakban - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden az MTI-vel.

A számvevőszék - saját honlapján is közzétett - közleményében emlékeztet, a civil világ minden szabad társadalom alapköve, a civil szervezetek sokrétű tevékenységük révén a társadalom széles rétegeivel állnak közvetlen kapcsolatban, emellett közfeladataikhoz a költségvetésből évente jelentős támogatást kapnak, szabályszerű gazdálkodásuk hozzájárul a közbizalom erősítéséhez.

Kiemelték, ellenőrzéseik célja nem a hibakeresés, az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése volt.

Az ÁSZ 2016 óta mintegy 500 nem állami humánszolgáltatót, vagyis közpénzt felhasználó köznevelési és szociális intézményt (bölcsődét, óvódát, idősotthont, fogyatékossággal élő személyeket ellátó intézményt, hajléktalanotthont) fenntartó civil szervezetet ellenőrzött, ezalatt pedig különböző súlyú hiányosságokat tárt fel.

Hangsúlyozták, típushiba volt az alapvető számviteli szabályzatok, valamint a számviteli beszámolók hiánya, az eddigi visszajelzések alapján azonban ebben igen rövid időn belül javulás történt a törvényes állapot elérése érdekében.

A számvevőszék közölte, az elmúlt évben két tucat alapítvány ellenőrzését fejezte be. A kockázatértékelésen alapuló vizsgálat 14 alapítványnál tárt fel jogkövető magatartást, miközben öt olyan alapítvány gazdálkodása változott alacsony kockázatúra, amelyek 2016-ban és 2017-ben még magas kockázatúak voltak.

Az ellenőrzött szervezeteknél a szabályozottság és a könyvviteli elszámolások terén volt szükséges leginkább előrelépniük - tették hozzá.

Az ÁSZ beszámolt arról is, az ellenőrzései mellett széleskörű tanácsadó tevékenységet is végez, aminek keretében 2019 decemberében elemzésben összegezte 14 alapítvány ellenőrzési tapasztalatait és öntesztet tett közzé szabályszerű működésük támogatása érdekében.

A számvevőszék emlékeztetett, 2020-ban új területként kezdték meg a sportszervezetek gazdálkodásának ellenőrzését.

Az ellenőrzöttek elfogadták az ÁSZ javaslatait, ennek eredményeként lényegesen javult az ellenőrzött sportszövetségek gazdálkodásának átláthatósága és szabályozottsága - olvasható a közleményben. Megjegyezték, a sportszövetségek elkötelezettségét és javulási szándékát mutaja, hogy 2021 őszén több tucat sportszövetség vett részt átfogó online képzésen.

Az ÁSZ a fentieket úgy összegezte, az elmúlt időszak ellenőrzési tapasztalatai, a képzések és az öntesztek letöltése is azt mutatja, hogy a civil világ egyre inkább képes átláthatóan, felelősen gazdálkodni. Ez nemcsak az általuk követett közcélok megvalósítása miatt fontos, hanem a tagjaik felé történő elszámoltathatóság érdekében is - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!