ÁSZ: betartotta a 2019-2020-as években a jogszabályi előírásokat az LMP és az MSZP pártalapítványa

Belföld, 2022.04.25

Ötösre értékelte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az LMP és az MSZP pártalapítványának 2019-2020-as működését - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

A számvevőszék honlapján is olvasható közlemény szerint az LMP által létrehozott Ökopolisz Alapítvány, valamint az MSZP alapította Táncsics Mihály Alapítvány a 2019-2020 évekre biztosította a törvényes és átlátható, a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát az állampolgárok felé.

A Benedek Mária felügyeleti vezető, valamint Kiss Beatrix hasznosulási és kommunikációs vezető által jegyzett kommüniké szerint az Ökopolisz Alapítvány és a Táncsics Mihály Alapítvány ellenőrzésekor a számvevőszéki szakemberek megállapították, hogy a korábbi ellenőrzések alkalmával a gazdálkodás törvényessége, illetve átláthatósága területén feltárt lényeges és visszatérő törvénysértéseket megszüntették, a szakmai támogatás alapján készített intézkedési terveket megvalósították.

Ennek eredményeként 2019-2020-as években az alapítványok gazdálkodására vonatkozó belső szabályozás megfelelt a jogszabályi előírásoknak, a könyvvezetés, a gazdálkodás, a tevékenységükről szóló éves jelentések készítése során betartották a jogszabályi előírásokat - összegzett a számvevőszék.

Az ÁSZ honlapján található jelentések szerint az LMP pártalapítványa 2019-ben és 2020-ban is 212,6 millió forint támogatásban részesült, azaz az ellenőrzött időszakban összesen 425,2 millió forint költségvetési támogatást kapott. Az MSZP alapítványa 2019-ben és 2020-ban is 359,3 millió forint támogatást kapott, így az ellenőrzött időszakban összesen 718,6 millió forint költségvetési támogatásban részesült.

Az Állami Számvevőszék felhívta a figyelmet arra, a pártok által létrehozott alapítványok a vonatkozó törvény szerint a politikájuk szellemi bázisaiként működnek. Tudományos és ismeretterjesztő tevékenységük, kutatómunkájuk, oktatási és az állampolgárokat tájékoztató gyakorlatuk, valamint a politika számára készített javaslataik valójában túl is mutatnak azon, minthogy "csupán" egy adott párt ismertségét, sikerét segítsék elő - magyarázták.

Hozzátették: a rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok munkájának eredménye a törvényalkotás és a végrehajtás egészének hatékonyabb, a közjót fokozottabban szolgáló működéséhez is hozzá tud járulni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!