Átadták a Kertvárosi Tanyaudvart a főváros XVI. kerületében

Belföld, 2020.10.02

Elkészült a főváros XVI. kerületében a közösségi Kertvárosi Tanyaudvar, a Tér-Köz pályázaton támogatást elnyert beruházás több mint hatvan millió forintból valósult meg.

Karácsony Gergely főpolgármester a pénteki átadón elmondta, a Tér-Köz pályázatok annak idején azért jöttek létre, hogy a főváros és a kerületek közösen fejlesszenek és a helyi közösségeket építő beruházások szülessenek.

A tanyaudvar létrehozását méltatva a főpolgármester szólt arról, a mai gyerekek talán egy kicsit meg vannak fosztva attól az élménytől, ami a korábbi generációknak megadatott, hogy a legnagyobb természetességgel kerüljenek kapcsolatba állatokkal, és ez a természet tiszteletére nevelje őket.

Szeneczey Balázs volt főpolgármester-helyettes, a Budapest Fejlesztési Központ tanácsadója közölte: a projekt még nem fejeződött be, még lesz több üteme.

Több mint száz fejlesztés valósult meg 2013 óta a közel 40 milliárd forint összérték Tér-Köz pályázat rendszerében. Ezek 800 ezer négyzetméter közterületet, 400 négyzetméter zöldfelületet érintettek és 25 ezer négyzetméter felépítményt is elkészült - mondta el.

Szatmáry Kristóf (Fidesz-KDNP) kertváros országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az urbanizáció sok előnnyel jár, de sok veszteséggel is talán, és ezekről ritkábban beszélünk. A projekt lényege, hogy a kertvároson belül is próbálnak egy olyan teret létrehozni, ahol visszatalálunk a gyökerekhez, "ahhoz az életbölcsességhez, amit a vidéki élet a maga nehézségeivel és szépségeivel ad".

Kovács Péter (Fidesz-KDNP), a XVI. polgármestere a fővárosi és kerületi önkormányzat, valamint Rákosmenti Mezei Őrszolgálat közös sikertörténetnek nevezte a tanyaudvar létrehozását.

Kitért arra, jelenleg úgy látja, hogy megállt a fővárosban a Tér-Köz pályázat, és hasonlót tapasztalnak az útfelújítások területén folytatott együttműködésekben.

Mint a közreadott sajtóanyagban olvasható, a kerületi Sarjú utca 5. szám alatti épületet a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat kapta 15 éves használatra a főváros önkormányzatától. Az épületben alakították ki az őrszolgálat irodáit. Az ingatlanhoz nagy udvar és melléképület tartozik, amelyek sokáig használaton kívül voltak. Az őrszolgálat munkatársai kötelező munkájukon felül vállalták, hogy a szolgálati épületük mellett lévő elhanyagolt területet felújítják, hasznosítják, egy közösségi tanya kialakításával, élettel töltik meg. Az ötletet a kerületi óvodák örömmel fogadták és támogatták a kezdeményezést, ezen kívül szakmai programokkal járulnak hozzá a Kertvárosi Tanyaudvar működéséhez.

Az őshonos magyar állatok nagy része ellenőrzött génmegőrző tenyészhelyről származik, az ország minden részéről, de vannak olyan állatok is, amelyek a háztáji gazdálkodást felszámoló kerületi lakosok ajándékaként kerültek az udvarra. A tanyaudvaron látható kárpáti borzderes üsző, parlagi kecske, gyimesi rackajuh, cigája rackajuh, tyúk, parlagi szamár, szőke mangalica, kacsa vadkacsa, liba, nyúl, fácán, fürj, pulyka, és még sok apró állat.

A tanyán a nyáron elhunyt Bálint György, Bálint gazda tiszteletére gyümölcsös kertet is kialakítottak, ezzel tisztelegve munkássága előtt.

A "Szilasmenti kerékpárút közösségi tereinek bővítése" TÉR-KÖZ projekthez több elem tartozik. Egy része már elkészült, mint például a Naplás-tó partjának rendezése: kerékpárút építése, fogadó épület, nyilvános mosdó és büfé építése, valamint pihenő teraszok kialakítása. Ezen a területen egy kilátó építése is zajlik, várhatóan idén decemberben készül el - írták.

A Kertvárosi Tanyaudvar épületei és berendezései 52 millió forintba kerültek, a tanya kialakítása közel 9 millió forintból valósult meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!