Átadták a kőszegi Árpád-házi Szent Margit katolikus iskola tornacsarnokát

Belföld, 2018.11.14

Több mint 1,1 milliárd forint kormányzati támogatással egy év alatt épült fel Kőszegen az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium új tornacsarnoka, amelyet a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adott át szerdán.

Soltész Miklós köszöntőjében azt mondta, a magyar gazdaság eredményei teszik lehetővé, hogy olyan iskolafejlesztéseket támogassanak, mint amilyen Kőszegen a domonkos nővérek kongregációja által fenntartott intézményben is megvalósul.

Hozzátette: nem másokkal szemben kívánják támogatni az egyházi iskolákat, ugyanilyen fontos az állami fenntartásban lévő iskolák fejlesztése is, de azoknak a szülőknek joguk van a gyermeküket egyházi iskolába járatni, akik fontosnak tartják a keresztény hit és a keresztény értékek átadását.

Felidézte, hogy hetven évvel ezelőtt az egyházi iskolák nagy többségét - köztük a szerzetesrendek által fenntartottakat is - bezárták, nem sokkal később a szerzetesrendeket feloszlatták, javaikat elvették, a papokat és szerzeteseket pedig üldözték.

Örömtelinek nevezte, hogy 1990 óta nagy változások következtek be, hiszen amíg a rendszerváltozás előtt csak néhány száz gyermek járhatott egyházi iskolákba, addig számuk 2018-ban már meghaladja a 220 ezret.

Soltész Miklós kiemelte: az egyházi iskolák működésükkel az egész települést, a közösség építését igyekeznek szolgálni.

Deák Hedvig, a domonkos rendi nővérek általános főnöknője az ünnepségen elmondta, hogy az új tornacsarnokot Boldog Pier Giorgio Frassati védelmébe ajánlják, aki Szent Domonkos világi rendjének volt a tagja, a 20. század elején Olaszországban élt, rövid élete során pedig úgy vallotta meg katolikus hitét, hogy bizonyítékát adta annak, a hétköznapi életben minden nap gyakorolható a keresztényi szeretet.

A létesítmény alapkövét 2017 októberében rakták le, a 900 négyzetméter alapterületű kétszintes épületben az öltözőkön és a kiszolgáló helyiségeken kívül egy rajz szaktanterem és egy fejlesztőterem is helyet kapott.

A tornacsarnokot Székely János szombathelyi megyés püspök áldotta meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!