Átadták a megújult Podmaniczky Frigyes teret a fővárosban

Belföld, 2019.10.03

Átadták a teljen megújult Podmaniczky Frigyes teret Budapest V. kerületében csütörtökön.

Átadták a megújult Podmaniczky Frigyes teret a fővárosban Az Arany János utcai metrómegállónál lévő tér avatóünnepségén Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester elmondta, hogy a rekonstrukció során 82 új fát ültettek és 30 százalékkal növelték a zöldfelületet. "Városi viszonylatban valóságos erdőt hoztunk létre a belvárosban" - fogalmazott.

A polgármester kijelentette: mindezen felül a gyalogosbarát kifejezés valóban megállja a helyét, és a közösségi tér funkció mindenek feletti.

A látványtervektől az avatás napjáig hatalmas érdeklődés, aktív közreműködés és támogatás övezte a tér átalakulását, mondhatni, az közösségi tervezéssel valósult meg - mondta, hozzátéve, hogy az összefogás nemcsak a lakosság részéről mutatkozott meg, hiszen az V. kerületi önkormányzat fejlesztését a fővárosi önkormányzat TÉR_KÖZ pályázata is támogatta.

Szentgyörgyvölgyi Péter azt mondta, a Podmaniczky tér immár nemcsak egy metrómegálló, egy buszváró, hanem egy liget, ahol érdemes megállni, ahol megpihenhetünk és ahol örömmel találkozhatunk egymással.

A közreadott sajtóanyag szerint az újonnan ültetett fák és a korábbi növényzet megtartása mellet 220 négyzetméternyi cserje- és 40 négyzetméternyi évelőfelületet telepítettek.

A fák gondozása érdekében kétkörös gyökérzónás öntözőberendezést telepítettek, amelynek vezérlését szél- és esőérzékelő szenzor segíti, ez anyagi és környezetvédelmi szempontból is hatékony üzemeltetést tesz lehetővé.

A téren - a trolibusz-végállomás megszüntetésével - jelentősen nőtt a gyalogosok által használható területet, és az útpálya szintbe emelésével a tér gyalogosbaráttá is vált. A szintén megújult Bank utcán keresztül a Vadász utca irányába továbbvezető új gyalogos-átkelőhelyet építettek ki. A tér északi és déli részén kerékpártárolókat helyeztek el.

Az új természetes lapkő burkolat magas minőségű és hosszú távon is esztétikus megjelenést nyújtó, strapabíró és könnyen tisztítható gránit és porfír.

Jelenleg a téren a műszaki átadás-átvételi eljárás zajlik, amely várhatóan október 20-ig befejeződik. Kisebb munkálatok mellett a tér a gyalogosok számára zavartalanul használható - írták.

A Podmaniczky tér rekonstrukciója mintegy 1,2 milliárd forintból valósult meg.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Átadták a megújult Podmaniczky Frigyes teret a fővárosban Átadták a megújult Podmaniczky Frigyes teret a fővárosban Átadták a megújult Podmaniczky Frigyes teret a fővárosban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!