Átadták az áldozatsegítő pontot Békéscsabán

Belföld, 2022.11.24

Az áldozatsegítési rendszer további fejlesztését és a társadalom tudatosságának növelését nevezte elérendő célnak Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön Békéscsabán, az áldozatsegítő pont átadásán.

Átadták az áldozatsegítő pontot Békéscsabán A tárcavezető kiemelte, bár Magyarországon az elmúlt 10 évben 70 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma; a cél - ennek fenntartása mellett - a nagyszámú áldozatelérés is.

Míg tavaly mintegy 18 ezer embernek nyújtottak segítséget személyesen vagy telefonos szolgálatokon keresztül, addig ez a szám idén már 20 ezer felett van az áldozatok hatékonyabb elérését segítő, 2021. januárjában bevezetett opt-out rendszernek köszönhetően - mondta.

Békéscsabán adták át az országban a negyedik áldozatsegítő pontot a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság épületében. Emellett az országban van 11 áldozatsegítő központ is, de a miniszter szavai szerint a cél, hogy 2025-ig minden megyeszékhelyen legyen valamilyen formában ilyen létesítmény.

Az áldozatsegítő Központok és Pontok hálózata lelki, jogi, pszichológiai vagy akár pénzügyi segítséget nyújt mások mellett a kapcsolati erőszak, a bűncselekmények vagy akár az emberkereskedelem áldozatai számára.

Varga Judit hangsúlyozta, folyamatosan dolgoznak nemcsak a központok számának növelésén, hanem a meglévő helyszínek fejlesztésén, az ott dolgozó szakemberek képzésen. Az eddigi 3 helyett már 6 központban érhető el a Világjáték nevű fejlesztő játék, amely gyermekek esetén nyújt nagy segítséget: a játékdiagnosztika eszközeivel feltárhatók azok a problémák, amelyeket esetleg az áldozatok nem tudnak elmondani. Ez Európában az egyik legmodernebb eszköz jelenleg - jegyezte meg.

Az áldozatsegítésben együtt dolgoznak a rendőrséggel, a kormányhivatalokkal és mindenhol a helyi civil- és egyházi szervezetekkel. A központok már rendőrségi jelzésre felkereshetik az áldozatokat, ami növeli az elérési statisztikákat - közölte. A holland mintájú opt-out rendszer lényege, hogy nem kell az áldozatnak külön felhívnia a központot, ha a feljelentés során hozzájárult adatainak kezeléséhez, a központok munkatársai önként jelentkeznek be - magyarázta.

Varga Judit hangsúlyozta, igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy "Magyarországon senki nincs egyedül, mindenkinek van segítség". Létezik egy 24 órában hívható segélyvonal a 06/80-225-225-ös számon. Létezik a www.vansegitseg.hu weboldal, ahol egyebek mellett meghallgathatóak A Hétköznapi történetek nevű podcast adásai, amelyben színészek segítségével dolgoznak fel szituációkat, utána szakértőkkel beszélgetnek.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta, az emberek különböző módon, különböző körülmények között válhatnak áldozattá, így a segítségnyújtást is többféleképp kell adni számukra. Reményét fejezte ki, hogy jövő év első negyedévében akár létre is jöhet Békéscsabán az áldozatsegítő központ. "Ezen dolgozunk" - húzta alá.

Pozsgai Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettes szavai szerint az áldozatsegítés nemcsak feladat, hanem szemlélet a rendőrség számára. "A mindennapi munkában megjelent a prevenció" - mondta.

Hozzátette, több intézkedés szolgálja ezt, egyebek mellett a robotzsaru nevű ügyviteli rendszer továbbfejlesztésével lehetővé vált a rendőrség és a minisztérium között az automatikus adatátadás.

Bódi Beáta, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója elmondta, a kormányhivatalok is működtetnek területi áldozatsegítő szolgálatot, jellemzően az igazságügyi osztályok keretein belül. Hatósági tevékenységi körben nyújtanak segítséget: igazolhatnak áldozati státuszt, az elkövetéstől számított nyolc napon belül folyósíthatnak anyagi segítséget; az állami kárenyhítés feltételeinek fennállása esetén közreműködő hatósági feladatokat látnak el.

Hozzátette, idén a Békés Megyei Kormányhivatal 48 esetben járt el.

Magyarországon 2017-2018-ban Budapesten, Miskolcon és Szombathelyen; 2020-ban Pécsen, Szegeden és Kecskeméten; 2021-ben Veszprémben, Szolnokon és Nyíregyházán; idén Debrecenben és Egerben jött létre áldozatsegítő központ. Áldozatsegítő pont 2021-2022-ben Salgótarjánban, Érden, Siófokon és Békéscsabán létesült.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Átadták az áldozatsegítő pontot Békéscsabán Átadták az áldozatsegítő pontot Békéscsabán Átadták az áldozatsegítő pontot Békéscsabán Átadták az áldozatsegítő pontot Békéscsabán
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!