Augusztus közepén kezdődnek az ellenzéki előválasztások

Belföld, 2021.02.28

Augusztus közepén kezdődnek az ellenzéki előválasztások. Az egyéni képviselőjelölteket egy, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki a szavazók - olvasható az ellenzéki együttműködés pártjainak vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által jegyzett közlemény szerint a közös ellenzéki program tervét a pártelnökök már májusban társadalmi vitára bocsátják.

Közölték: mind a 106 választókörzetben előválasztáson dől el, kiket tartanak a választók alkalmasnak a Fidesz legyőzésére és méltónak a magyarok további képviseletére.

Az előválasztás több hetes folyamata - figyelemmel a koronavírus-járványra - augusztus közepétől indul, amelynek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022. áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az országos előválasztási bizottságot.

Az előválasztáson a civilek is indulhatnak, miután előre jelezték, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során.

Mint írták: Magyarország történetében először tartanak országos előválasztást. "A választók bölcsessége a garancia arra, hogy 2022-től ne csak kormányt váltsunk, de korszakot is, megteremtve egy demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországot" - fogalmaztak az ellenzéki pártok közös közleményükben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!