Az Ab-hoz fordul az LMP a fakitermelésre vonatkozó kormányrendelet miatt

Belföld, 2022.08.08

Az LMP az Alkotmánybíróság (Ab) előtt támadja meg a fakitermelésre vonatkozó kormányrendeletet - jelentette be Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke Budapesten, a Parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

A napokban megjelent kormányrendelet megváltoztatja a fakitermelés szabályait azért, hogy télire legyen elég tűzifa. Ez a rendelet felold mindenfajta korlátozást, gyakorlatilag még a természetvédelmi területeket is tarra lehet vágni - mondta.

Felhívta a figyelmet, hogy a magyaron kívül egy kormány sincs Európában, amely a klíma- és vízválság közepette erdőirtásba kezd. Ráadásul ez nem is oldja meg az energiagondokat, hiszen például az ősszel kivágott fával alig lehet fűteni magas víztartalma miatt - mutatott rá.

Továbbá az erdőknek nemcsak anyagi haszna van, nemcsak az számít mennyi faanyagot lehet onnan kitermelni, hanem például oxigént ad, segít a hőszabályozásban, a víz megtartásában és az éghajlatváltozás megfékezésében - mondta a zöldpárti politikus.

A kormány 2050-re ígérte Magyarország klímasemlegességét, de így ez még 2100-ra sem fog teljesülni - fűzte hozzá.

Orbán Viktor hiányzott az iskolából, amikor az erdőkről tanultak, különben kormánya nem fogadta volna el ezt a "sorsrontó" rendeletet. Az LMP a jogszabály megsemmisítését kéri az Ab-tól - közölte Schmuck Erzsébet.

Gál József, az LMP szóvivője elmondta, hogy a kormányrendelet visszavonása érdekében pénteken elindított petíciójukat 25 ezren írták alá három nap alatt.

Az LMP szerint az a legfontosabb, hogy minden otthonban legyen fűtés, de 12 év elhibázott energiapolitikája vezetett oda, hogy most ilyen rossz, kapkodó intézkedéseket vezetnek be.

Az LMP folytatja a petíciót és megkeresi a parlamenti pártokat, hogy csatlakozzanak a "jövővédő" alkotmánybírósági beadványhoz, és így akadályozzák meg ezt a "bődületes őrültséget" - mondta Gál József.

"El a kezekkel a magyar erdőktől!" - hangoztatta az ellenzéki párt szóvivője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!