Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (3. rész)

Belföld, 2018.11.29

    Budapest, 2018. november 29., csütörtök (OS) -

Amint azt számos alkotmánybírósági határozat megerősíti, az állam tulajdonvédelmi kötelezettsége a természetvédelem területén kiemelkedő. A megelőzés és az elővigyázatosság elve értelmében ezért a védett területeket olyan szervezetekre kell bíznia, amelyekkel szemben nem fogalmaz meg gazdasági elvárást, ehelyett elsődleges feladatuknak a természeti értékek megőrzését tűzi ki. Erre a feladatra a 16/2015. (VI. 5.) AB határozatában az Alkotmánybíróság is a nemzeti park igazgatóságokat tartotta legmegfelelőbb állami szervnek.

A természetvédelmi célok érvényesülését a Szószóló akkor látja hosszútávon is biztosítottnak, ha a terület természetvédelmi vagyonkezelésbe adása mellett a nemzeti parkok védelmi övezeti besorolásának kijelölése is megtörténik. Ennek fontosságára a nemzeti parkokról szóló 2014. évi "zöld ombudsmani" állásfoglalás is rámutatott: "az övezeti besorolások megállapításának a hosszú távú természetvédelmi célokat kell szolgálnia, ezért a területi lehatárolás során kiemelt szempont kell legyen, hogy a természetvédelmi szempontok - a gazdasági szempontokat megelőzve - megfelelően érvényesüljenek". A Csarna-völgy konkrét problémájának most végre körvonalazódó megnyugtató megoldása örvendetes, de hasonló konfliktusok mindaddig előfordulhatnak, amíg e kijelölés nem történik meg - hangsúlyozza a jövő nemzedékek szószólója.


Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!