Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (3. rész)

Belföld, 2019.04.02

    Budapest, 2019. április 2., kedd (OS) -

Az államtitkár azt is kezdeményezte, hogy határozzanak meg világos szakmai szabályokat, amelyek alapján egyértelműen megítélhető a koraszülött egészségi állapota alapján biztosítandó ellátási szint. Az érintett ellátóhelyek arra kaptak felkérést, hogy felmérjék koraszülött intenzív osztályaik jelenlegi helyzetét és javaslatot tegyenek a gyermek- és családközpontú ellátás biztosításához szükséges intézkedésekre.

Időközben a SE is a megoldás felé mutató intézkedésekkel válaszolt az ombudsmannak. A következő hónapokban bevezetik a szülők korlátozás nélküli látogatásának lehetőségét. Valamennyi újszülött intenzív osztályon és gyermekágyas részlegen új orvosszakmai irányítási rendszert állítottak fel az egységes családbarát és szakmai-ápolási elvek érvényesítésére. Koordinációs módszerekkel igyekeznek csökkenteni az újszülött intenzív osztály leterheltségét. Pályáznak egy, a dolgozók szemléletformálását segítő nemzetközi képzési programra annak érdekében, hogy a munkatársaik elsajátítsák azokat a kompetenciákat, amelyek révén bevonhatják a szülőket a koraszülöttek gondozásába. Az ápolt gyermekek igényeinek kielégítésére a SE saját anyatejgyűjtő állomást hoz létre.

Az alapvető jogok biztosa biztatónak tarja a kezdeményezéseket. Székely László egyúttal várja a minisztérium tájékoztatását az egyes felmérésekről, valamint az azok alapján kidolgozásra kerülő cselekvési és intézkedési tervekről, szakmai javaslatokról.


Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!