Az Állami Számvevőszék közleménye (2. rész)

Belföld, 2019.05.16

    Budapest, 2019. május 16., csütörtök (OS) -

Az ÁSZ az elmúlt években nagy hangsúlyt helyezett a köztulajdonú gazdasági társasságok ellenőrzésére. Az összesen 1356 többségi önkormányzati tulajdonban lévő, valamint a 275 többségi állami tulajdonú gazdasági társaság többsége közfeladatokat lát el és jelentős mértékű közvagyonnal gazdálkodik. A szabályszerű működésük ezért kiemelt közérdek. Az ÁSZ a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok elsőszámú felelős vezetőinek szóló önteszt kidolgozásával és közreadásával ehhez a kiemelt társadalmi célhoz járul hozzá.

Warvasovszky Tihamér alelnök az ÁSZ, a Közbeszerzési Hatóság és a Megyei Jogú Városok Szövetsége országos szemináriumsorozatának székesfehérvári záró rendezvényén elmondta: "Az öntesztek kidolgozásával és közreadásával az ÁSZ célja, hogy ellenőrzési tapasztalatait hasznosítva támogassa a közpénzt felhasználó szervezetek szabályszerű működését." Az ÁSZ alelnöke hangsúlyozta: "Az önteszt kitöltése minden köztulajdonú társaság vezetőjének biztonsági övet jelent a szabályszerűség tekintetében, ezért minden érintettet arra bíztatok használja az ÁSZ öntesztjeit."

Az öntesztek kitöltése önkéntes, azt az Állami Számvevőszékhez megküldeni nem kell. Az ÁSZ öntesztjei segítségével nem csak a már ellenőrzöttek mérhetik fel saját helyzetüket, hanem a még nem ellenőrzött szervezetek, illetve vezetők számára is lehetőség adódik a "jó gyakorlatok" átvételére, a működés szabályozottságának és szabályszerűségének javítására. Az ÁSZ öntesztjei a www.asz.hu/ontesztek oldalról tölthetők le.


Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!