Az ellenzéki pártok kritizálták Orbán Viktor szankciókra és energiaellátásra vonatkozó kijelentéseit

Belföld, 2022.12.02

Az LMP, a Jobbik és a Momentum is közleményben kritizálta Orbán Viktor uniós szankciókra, energiaellátásra és az Ukrajna megsegítésére vonatkozó kijelentéseit, amelyek a Kossuth rádió kormányfővel készített, péntek reggeli interjújában hangzottak el.

A Jobbik szerint ismét világossá vált, hogy a miniszterelnök mindig megfeledkezik a valóságról, amikor a Kossuth rádióban "osztja az észt."

Orbán Viktor ugyanis az elhangzott állításával szemben, az összes uniós szankciós csomagot megszavazta.

A jobbik szerint továbbá a miniszterelnök reggeli interjújában elmulasztott beszélni arról, hogy a válság kezdete óta bezártak 366 postafiókot, 129 rendőrségi épületet, és megszüntetnek 200 háziorvosi ügyeletet. A magyar élelmiszerár-emelkedés egész Európában nálunk a legnagyobb, és soha nem látott mélységekbe zuhant a forint ősszel. Emellett a kormány eltörölte a rezsicsökkentést, és "kommunista ársapkákkal okoznak hiánygazdaságot".

Magyarország és a magyar emberek pedig Orbán Viktor és kormánya miatt nem jutnak hozzá a nekik járó uniós pénzekhez - írták.

A konzervatív Jobbik a miniszterelnökkel szemben Európára és lakosaira szövetségesként tekint, és tudja, hogy Magyarországnak nem az agresszor oroszok a barátai, hanem szomszédai és nyugati szövetségesei - tették hozzá.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és frakcióvezetője a Facebookon reagált Orbán Viktor kijelentésére, miszerint a "magyarok kénytelen-kelletlen belátták, hogy támogatni kell Ukrajnát".

Az ellenzéki politikus szerint a magyar társadalom már az orosz agresszió kezdete óta emberségesen és igazságosan viszonyul a kárpátaljai magyarokhoz és az ukránokhoz, csak Orbán Viktornak tartott eddig ez a felismerés.

"Ne feledjük, nem a magyar állam, hanem az évek óta üldözött civil szervezetek vállaltak oroszlánrészt az Ukrajnából menekülő és a háború sújtotta országban maradó emberek megsegítésében" - fogalmazott.

Gelencsér Ferenc kifogásolta továbbá, hogy a miniszterelnök ismét nem ejtett szót az oktatás kérdéséről.

Az LMP a reggeli nyilatkozatnak arra a részére reagált, amelyben Orbán Viktor jelezte, ha Oroszországból nem hozhatunk olcsó gázt, akkor máshonnan kell, és az drágább lesz. Az LMP szerint "több sebből vérzik ez a kijelentés". Egyrészt az orosz gáz nem olcsó, soha nem is volt az, másrészt maga a miniszterelnök ismerte el, hogy a tavaly kötött hosszútávú orosz gázszállítási szerződés nem jelent garanciát az ellátásbiztonságra.

Hozzátették: látszik, hogy a miniszterelnök nem tud valódi energiafüggetlenségben gondolkodni, valahogy mindig fenn akarja tartani a fosszilis függőségünket.

Vele szemben az LMP szerint nem a fosszilis energia, hanem a zöld átállás jelentené a megoldást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!