Az európai antiszemitizmussal szembeni fellépést segítő szervezet alakul

Belföld, 2018.11.06

Az erősödő európai antiszemitizmussal szembeni fellépést segítő szervezet létrehozását jelentette be Köves Slomó rabbi, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) alapítója egy brüsszeli konferencián.

Az alapítvány keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében idézte Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját, aki bejelentette: európai zsidó szervezetekkel együttműködve a TEV irodát nyit Brüsszelben. Az antiszemitizmust figyelő, kutató és elemző, valamint jogvédelemmel foglalkozó európai központot kívánnak létrehozni a magyar kormány támogatásával, amely képes hitelesen fellépni a verbális és fizikai erőszaktól kísért antiszemita cselekmények ellen. Részletezte: különös hangsúlyt helyeznek a tradicionális szélsőjobboldali zsidógyűlölettel, "az utóbbi években Európára nehezedő migráció következtében felerősödött", szélsőséges muszlim irányzatokhoz köthető gyűlöletkeltéssel és agresszióval, valamint "az Izrael-ellenességbe bújtatott szélsőbaloldali antiszemitizmussal" szembeni fellépésre.

Köves Slomó a brüsszeli központú Európai Zsidó Szövetségnek (EJA - European Jewish Association) az izraeli kormány támogatásával szervezett kétnapos konferenciáján beszélt erről, közölve azt is: az új szervezet a zsidó közösségek saját erőforrásából, a magyar kormány támogatásával jön létre. Köves Slomó felkérte az EU többi tagállamának kormányát, csatlakozzon minél hamarabb a kezdeményezéshez.

Bodnár Dániel, a TEV elnöke ismertette, a felálló nemzetközi szervezet az EU tagországaiban végez majd kutatásokat a közéleti antiszemitizmus és a társadalmi előítéletek nyomon követésére, beleértve a török és arab nyelvű média és közösségi média figyelését. Emellett jogalkotói javaslatokat fogalmaz meg és jogi tanácsadást végez. Tevékenységét brüsszeli székhellyel és három európai regionális központban szervezett irodában végzi majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!