Az I. kerület felfüggeszti a Mészáros utcai buszparkoló előkészítési munkáit

Belföld, 2021.05.12

A Budavári Önkormányzat határozatlan időre felfüggeszti a Mészáros utcai buszparkolóval kapcsolatos előkészítési munkákat - közölte az I. kerület polgármestere szerdán a Facebook-oldalán.

V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) azt írta: amikor a Mészáros utcai buszparkoló megvalósításáról döntöttek, az a cél vezérelte őket, hogy mentesítsék a budai Várat, a Gellérthegyet és a kerület egészét a koronavírus-járványt megelőző turistabuszkáosz alól.

Az elmúlt hónapban a kerületben megannyi lakossági és szakmai egyeztetést folytattak a projekttel kapcsolatban; számos valós aggodalmat és felvetést hallgattak meg és építettek be a tervezési folyamatba - jelezte a politikus. "Ugyanakkor több olyan támadással is szembesültünk, amelyek ezeket az aggályokat politikai célokra és félelemkeltésre használták fel" - tette hozzá.

A polgármester közölte, közben a MÁV-val való hosszas egyeztetés és a testületi döntés után az általa aláírt szerződést a MÁV, ígéretei ellenére - nem ismert okokból - szerdáig nem írta alá. "Mivel ekkora jelentőségű beruházást ilyen fokú bizonytalanságban nem lehet előkészíteni", V. Naszályi Márta szerdán visszakérte a tervezett buszparkoló területére vonatkozó bérleti szerződést a MÁV-tól. Egyúttal a buszparkoló előkészítési munkáit határozatlan időre felfüggesztették - fűzte hozzá.

V. Naszályi Márta szerint a buszparkolóval az egész kerület nyerne, és "nem csak az évi több száz milliós nagyságrendű - a kerületre fordítható - bevételt, amit a parkoló előzetes számításaink alapján termelne".

Évtizedek óta súlyos gondokat okoz a turistabuszok parkoltatásának problémája, és erre a szakértői elemzések szerint is az önkormányzat által támogatott elképzelés a jó megoldás - írta bejegyzésében, amely szerint a kerület ugyanakkor elkötelezett abban, hogy olyan megoldás szülessen, ami nem növeli a környék zaj- és légszennyezését, és bírja a kerület lakóinak támogatását.

Ezért a hatásvizsgálatok elkészülte előtt a területet nem veszik bérbe. A következő időszakban méréseket és vizsgálatokat végeznek, valamint folytatják az egyeztetéseket - fővárosi szinten is - a turistabuszhelyzet javítása érdekében - közölte V. Naszályi Márta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!