Az LMP lépéseket szorgalmaz a légszennyezettség csökkentése érdekében

Belföld, 2018.11.18

A Lehet Más a Politika (LMP) a légszennyezettség csökkentése érdekében lépéseket vár a kormánytól, emellett közérdekű adatigényléssel és saját mérésekkel lép fel a probléma ellen.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Magyarországon "drámaiak" a légszennyezettségi adatok, és emiatt kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen.

A WHO adatai szerint Magyarország a légszennyezettség szerinti rangsorban jelenleg hátulról a 17., míg Kína például csak a hetedik. Az Európai Unióban Budapesten a legkisebb négyzetméter-arányosan az egy főre jutó zöldfelület, Erzsébetvárosban például csak 0,3 négyzetméter zöldfelület jut egy lakosra - ismertette az ellenzéki politikus.

Szerinte a légszennyezettséget a zöldfelületek növelésével lehetne csökkenteni, a Fidesz "budapesti része" azonban ezzel ellentétes lépéseket tesz. Gondoljunk csak az Orczy-kertre vagy a Városligetre - tette hozzá.

Az LMP amellett, hogy felszólítja a kormányt, tegyen lépéseket a légszennyezettség csökkentésére, írásbeli kérdéssel és közérdekű adatigényléssel fordult az érintett minisztériumokhoz és kormányhivatalokhoz. Terveik szerint saját légszennyezettségi vizsgálatokat végeznek majd, mert a hivatalok nem publikálnak adatokat a problémáról - mondta Ungár Péter, jelezve: parlamenti úton kezdeményezik, hogy a kormány számoljon be a légszennyezettség miatti kötelezettségszegési eljárás állásáról.

Ungár Péter a tisztifőorvostól azt kéri, hogy beszéljen felettesével, Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével, hogy mit lehetne tenni a légszennyezettség ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!