Az NMHH hírközlési labort ajándékozott a közszolgálati egyetemnek

Belföld, 2021.09.22

Hírközlési labort adományozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának.

Az NMHH hírközlési labort ajándékozott a közszolgálati egyetemnek Az egység szerdai avatóján Karas Monika, az NMHH elnöke arról beszélt, hogy ez a tizenhetedik, az NMHH által támogatott labor, de az első, ahol nem polgári célra szánt hírközlési eszközt adnak át.

Mint mondta, a hírközlés létfontosságú a honvédelemben is, de amíg békeidőben és a privát szférában van esély tisztázni a kommunikációs félreértéseket, háborúban egy apró hiba is végzetes lehet. A mikrohullámú eszközpark, amit a hallgatók most használatba vehetnek, zajokat, hibákat, akadályokat szimulálnak a gyakorlás biztonságos terében - ismertette az NMHH elnöke.

Hozzátette: a hírközlési rendszerek egyre hatékonyabban javítják ki az átviteli hibákat, szűrik ki a zajokat, a labor felszerelései pedig ezek tesztelését szolgálják.

A labor erőssége, hogy nem idealizált, fiktív, tökéletes valóságot mutat, hanem a valós viszonyokat, azaz nem laboratóriumi körülményeket szolgáltat - magyarázta. Az NMHH elnöke kifejezte reményét, hogy a távoli mikrohullámú berendezések és a hozzájuk tartozó antennák, az összeköttetésben előforduló hibákat szimuláló szoftver a honvédelmi képzés hasznára válik majd.

Koltay András, az NKE rektora az átadáson arról beszélt, hogy a hírközlési technológia és azon belül a haditechnika bámulatosan gyors fejlődési utat járt be, amellyel az egyetem és a Magyar Honvédség is megpróbál lépést tartani.

Szólt arról is, hogy az egyetem életét "körülöleli" a jelentős haderőfejlesztés, annak következményei, elvárásai az egyetemre is megérkeznek, és ezek teljesítésében segíti az egyetemet az NMHH által adományozott labor is.

Koltay András beszélt arról is, hogy bár a technikai fejlődést folyamatosan követniük kell, a honvédtiszteknek bizonyos értelemben ma is olyannak kell lenniük, mint 100-200 évvel ezelőtt. Vannak olyan alapvető értékek, eszmék, amelyek a technológia fejlődésével nem csorbulnak, nem kérdőjeleződnek meg - fogalmazott. Szavai szerint a Ludovika Akadémia hagyományai, szellemisége kijelöli azt az utat, ami a honvétiszt-képzésben változatlan kell, hogy maradjon.

A rendezvény végén az NMHH elnöke és az NKE rektora támogatási megállapodást írt alá.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!