Az Orbán-kormány ellen tüntettek Szegeden

Belföld, 2018.04.22

Mintegy 300-400 fős tömeg gyűlt össze a Klauzál téren, hogy a szombati fővárosi demonstrációhoz csatlakozva tiltakozzon a kormány politikája, és az április 8-i választáson tapasztalt visszaélések ellen.

Tüntetés Szegeden - 2018.04.20.
„Talpra Szeged! Mi vagyunk a többség! címmel hirdettek meg tüntetést a hét közben ellenzéki aktivisták a Facebookon, amire több mint ezren jelezték részvételüket. Végül közel félezer ember gyűlt össze késő délután a Kossuth-szobornál, a Klauzál téren. Tarnay Kristóf Ábel jelentette be az első beszédet megtartó Kaczúr Ágnes történészt, könyvtárost. Az egyetemi oktató beszédében tiltakozott az ellen, hogy el akarják mindazok jogát vitatni attól, hogy jó polgára ennek az országnak, akik meg merik kérdőjelezni a kormánypárt politikájának helyességét.

Kaczúr Ágnes bírálta a teljes magyar politikai elitet is, és kifejezetten kudarcként értékelte az elmúlt közel 30 évet. Kiemelkedő felelőssége van azonban a Fidesznek abban, hogy Európa szégyenpadjára kerültünk, ugyanis most kezdik meg kormányon a 13. évüket, és eddig semmi maradandót nem mutattak fel, hacsak azt nem, hogy folyamatosan leépítették a demokráciát, és tömték a zsebeiket. Főként az EU-s támogatások nagy részének ellopását rótta fel az Orbán-kormányoknak az előadó. Orbán Viktort egyébként szélkakasnak nevezte Kaczúr, hiszen a szélsőliberálisból hosszú út vezetett az illiberális felfogásig.

A történész szerint egyébként egy értelmezhetetlen kifejezést alkotott meg Orbán az illiberalizmus szóval, ugyanis amíg demokráciának nevezünk egy rendszert, az nem lehet csak liberális. Magyarország azonban lassan, de biztosan halad a diktatúra felé, ami abban nyilvánul meg, hogy minden hatalmi ágat az ellenőrzése alá vont a kormánypárt. Ezt a gondolatmenetet folytatta a következő szónok, az egyetemista Körmendi Zoltán is. Szerinte nem lehet demokratikus országról beszélni ott, ahol az államelnöktől kezdve a legfőbb ügyészen át a Nemzeti Választási Bizottság elnökéig mindenki fideszes.

Érvek és vita nélkül nem lehet demokráciáról beszélni, a jelenlegi hatalom azonban már csak parancsol, már megindokolni sincs kedve, hogy mit, miért csinál. Tiszai Anett volt a következő felszólaló, aki szintén a kormány nyomasztó hatalomgyakorlási módszereit vette sorra, külön kiemelve a választások tisztaságán esett csorbát. Jól látszik, hogy ez a hatalom már nem fogja kiadni a kezéből a hatalmat, vagyis demokratikus úton nem váltható le. A beszédek közben többször azt skandálta a tömeg, hogy „demokráciát!”, később felharsant az „Európa, Európa!” jelszó is. Budapesten holnap lesz tömegtüntetés a kormány politikája ellen, melynek egyik felszólalója Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester lesz.    
(Webrádió)

Galériánk

Tüntetés Szegeden - 2018.04.20. Tüntetés Szegeden - 2018.04.20.
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!