Az orvosképzést segítő skill-laborhálózatot hoznak létre

Belföld, 2018.05.14

Az orvosképzést és a szakdolgozók gyakorlati oktatását segítő úgynevezett skill-laborhálózatot hoz létre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem nyolcmilliárd forintos fejlesztéssel - közölte az ÁEEK hétfőn az MTI-vel.

A skill-labor modelljének lényege, hogy szimulációs gyakorlatok szisztematikusan egymásra épülő sorozatával, a már megszerzett elméleti tudásra alapozva készítik fel a tanulókat majdani, a betegekkel végzendő munkájukra. A skill-laboratóriumot a rezidensek és a szakdolgozók is használhatják. (Az angol skill szó jelentése jártasság, szakismeret.)

Az ÁEEK-közleményben azt írták: a debreceni, a pécsi és a szegedi klinikán és országszerte 16 oktatókórházban hozzák létre a laborokat, amelyekben az egészségügyi jártasságokat korszerű oktatási módszerekkel, a gyakorlatorientált tudást demonstrációs és szimulációs környezetben lehet megszerezni.

Hangsúlyozták, a projekt célja a skill-laborok infrastrukturális feltételeinek és a klinikai-technikai jártasságot elősegítő eszközparkoknak a kialakítása, valamint a skill-képzés gyakorlatának általánossá tétele a hazai egyetemi orvos- és szakdolgozóképzésben.

A közlemény szerint az oktatókórházak eszközparkjának egy része mobilizálható lesz, ezáltal a kihelyezett elméleti képzéseket gyakorlati demonstrációval egészíthetik ki. Ez hozzájárul ahhoz, hogy az orvosképzésben és az egészségügyi szakdolgozók képzésén, továbbképzésén egységben legyen az elmélet és gyakorlat, lehetővé váljon a magas szakmai színvonalú gyakorlati készségek elsajátítása - fogalmaztak. Kiemelték, hogy az orvosi és a szakdolgozói pályán elengedhetetlen a gyakorlati és elméleti tudás ötvözése, a tapasztalaton alapuló, élethosszig tartó tanulás.

Hozzátették, módszertani útmutatót és egységes skill-oktatási és képzési programot is kidolgoznak az ellenőrzés és minőségbiztosítás módszereinek megteremtéséért.

A projekt az "Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Skill laborok fejlesztése" című projektje keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!