Bálint Sándorra emlékeztek Szegeden

Belföld, 2021.05.10

Bálint Sándorra emlékeztek halálának évfordulója alkalmából hétfőn Szegeden. A hitvalló néprajztudós boldoggá avatásának folyamata 2005-ben indult el.

Gyulay Endre püspök a Bálint Sándor egykori szülőháza helyén állított emléktábla avatásán úgy fogalmazott, hogy a tudós a könyveivel, a tudásával - amelyek felhívják a figyelmet a magyar nép mély vallásosságára, ünnepeire - a mai napig hat ránk.

Hol jobbról, hol balról üldözték, de Bálint Sándor mindig kitartott a pápák által is hirdetett keresztény szociális világnézete mellett. Emberként, életvitelével, tudásával, vallásosságával, hűségével, szolgálatával egyaránt példakép - hangsúlyozta a püspök.

Az emléknapon megkoszorúzták Bálint Sándor sírját az alsóvárosi temetőben és a "legszögedibb szögedi" mellszobrát a Dóm téri Pantheonban. Az évforduló alkalmából 12-18 éves tanulók számára hirdettek vetélkedőt; a fiatalok háromtagú csapatokban dolgozzák föl néprajztudós életművét. Az emléknap ünnepi szentmisével zárul, amelyet Bálint Sándor boldoggá avatásáért Kiss-Rigó László püspök celebrál a szegedi fogadalmi templomban.

Bálint Sándor 1904. augusztus 1-jén, született Szegeden. Az alsóvárosi paraszti életmóddal és az alföldi néphagyománnyal már gyermekkorában megismerkedett, később pedig kutatni kezdte. A középiskolát a szegedi piaristáknál végezte, majd a Ferenc József Tudományegyetemen magyar-történelem szakos diplomát szerzett. Ugyanott lett tanársegéd, később a néprajzi intézetben gyakornok majd 1934-ben magántanárrá habilitálták. Professzorként óriási erőfeszítéssel és odaadással vállalta az Alföld, különösen az alföldi szakrális néprajz kutatását. 1944-ben nyilvános rendkívüli egyetemi tanár, 1947-ben nyilvános rendes egyetemi tanárrá nevezték ki a néprajzi tanszékre.

1951-ben a kommunista hatóságok eltiltották az egyetemi oktatástól és csak 1957-től vállalhatott újra oktatói tevékenységet. A szocializmus éveiben is rendőri megfigyelés alatt állt, majd 1965-ben koholt vádak alapján felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. 1966-ban nyugdíjazták. Bálint Sándor 1980. május 10-én közlekedési balesetben hunyt el.

Bálint Sándor boldoggá avatásának hivatalos egyházmegyei szakasza 2005-ben kezdődött el, majd a Positiot (Positio super vita, virtutibus et fama sanctitatis) 2013-ban nyújtották be a Szentek Ügyeinek Kongregációjához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!