Barna füzikét gyűrűztek a szegedi Fehér-tónál

Belföld, 2020.10.28

Barna füzikét (Phylloscopus fuscatus) gyűrűztek a Fehér-tavi Ornitológiai Táborban, ez volt a Szibériában és Alaszkában fészkelő faj tizenharmadik feljegyzett előfordulása Magyarországon - közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja.

A verébalakúak közé tartozó, Szia a szamát sajnos nem adható ki, de a 62/46-46-46 v 30/846-46-46 számon tudtok időpontot kérni-12 centiméteres testhosszú, 8,5-13 grammos madárfaj egyedei Oroszország, Mongólia, Észak-Kína, Észak-Korea, Alaszka tajgás vidékein fészkelnek, a teleket Délkelet-Ázsiában és Észak-Amerika déli részein töltik. Európába kóborló példányai jutnak el. Magyarországon először 2002 novemberében fogták be egy fiatal példányát az izsáki Kolon-tónál.

A főként rovarokkal táplálkozó, de puhatestűeket is fogyasztó madarak feje, szemsávja, szárnya és farka sötétbarna, torka és hasalja sárgásbarna. Sötétebbnek és barnábbnak látszanak, mint a többi füzike faj, mert tollazatukban nem jelenik meg sem zöld, sem sárgás árnyalat. A többi füzikéhez hasonlóan a talajon költenek, a fészekaljak általában öt-hat tojásból állnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!