Bérrendezést és a szolgálati nyugdíjak visszaállítását ígérte a rendvédelmi dolgozóknak Dobrev Klára

Belföld, 2021.09.03

Bérrendezést és a szolgálati nyugdíjak visszaállítását ígérte a rendvédelmi dolgozóknak a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje pénteken.

Dobrev Klára, azután, hogy párttársával, Vadai Ágnessel az érintettekkel tárgyalt, online sajtótájékoztatóján azt mondta, ha ő alakít kormányt jövőre, rendezi az ágazat béreit és visszaállítja a megszüntetett szolgálati nyugdíjakat.

Gyakorlatilag a 24. órában vagyunk, nincs elég rendőr, nincs elég rendvédelmi dolgozó, és ebből nagy baj lesz. Ideig-óráig lehet ezeket a számokat "statisztikai machinációkkal" szépíteni, a tény attól még tény marad, nincs elég ember, aki megvédje a magyarok biztonságát - közölte.

A politikus leszögezte: rendezni kell a béreket, és helyre kell állítani a szakma becsületét. Hozzátette, a rendvédelmi dolgozók nagyon sok ígéretet kaptak, de egyre rosszabb körülmények között dolgoznak, mert sokkal kevesebb emberre jut ugyanannyi feladat.

Megígérte, hogy ha kormányra kerülnek, visszaállítják a szolgálati nyugdíjakat és eltörlik a juttatásokat sújtó azon elvonásokat, amelyek megnehezítik az ágazat dolgozóinak életét.

Meg kell szüntetni a munkavégzésre vonatkozó korlátokat, mert olyan emberekről van szó, akiknek a tudására és tapasztalatára szüksége van a magyar társadalomnak - mondta a miniszterelnök-jelölt.

A rendvédelmi dolgozóknak szükségük van szociális juttatásokra, olyan lehetőségekre, mint a lakhatás, az egészségügyi ellátás, amelyekben korábban részesültek, de ma nem - fogalmazott Dobrev Klára.

Az "össze-vissza szervezgetések hatására kicsit kaotikussá vált" a szervezet, ezért megállapodtak egy önálló határrendészeti főigazgatóság létrehozásában, ugyanis nem lehet állandóan "ide-oda vezényelgetni" a rendőröket. A tűzoltók pedig "újra tűzoltók lesznek" - tette hozzá.

Az ellenzéki pártok a Közös alap nevű programban lefektették azokat az alapvetéseket, amelyek szerint a következő kormánynak dolgoznia kell - mondta Dobrev Klára.

Hozzátette, vállalta, hogy az ellenzéki előválasztás végén, az árnyékkormány megalakításával párhuzamosan, elkezdik kidolgozni a részletes kormányprogramot, és ehhez a rendvédelmi szakszervezetek véleményét is kikérik.

Kérdésre válaszolva közölte: a tűzoltóknak határozott és konkrét feladatuk van, és fontos, hogy visszakapják a korábban birtokolt önállóságukat.

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese ehhez azt tette hozzá, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság "személyhez kapcsolódó, fejnehéz adminisztratív szervezet lett", ami nem teszi lehetővé, hogy a tűzoltók hatékonyan ellássák korábbi feladataikat.

Meg kell szüntetni ezt helyzetet, vissza kell adni a tűzoltóknak a döntési kompetenciákat - fogalmazott.

A honvédelmi és rendészeti bizottság DK-s alelnöke a megbeszélés részleteit ismertetve azt mondta, hogy rendőrökkel, tűzoltókkal, büntetésvégrehajtási és rendészeti dolgozókkal, valamint az önkormányzati rendészeti világ érdekképviseleteivel és szakszervezeteivel egyeztettek.

Világosan látszott, hogy a kormány elengedte az állomány kezét.
Visszatérő probléma az alacsony fizetés, a "mára kiüresedett és semmit sem érő" életpályamodell és a szolgálati nyugdíjak ügye - mondta Vadai Ágnes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!