Binturongok születtek a Szegedi Vadasparkban

Belföld, 2019.06.27

Három binturong (Arctictis binturong) született a Szegedi Vadasparkban, a Délkelet-Ázsiában őshonos cibetmacskafaj kölykeit már a látogatók is megfigyelhetik - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A szülőpár, Tao és Shien az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében 2012-ben érkezett a szegedi állatkertbe, abban a reményben, hogy szaporodni fognak. Jó szülőknek bizonyultak, a nőstény nem először hozott világra utódokat, amelyeket gondosan fel is neveltek. Idén volt a legnagyobb az alom, három testvér született az Ázsia-házban. A kölykök a napokban merészkedtek ki a külső kifutóba, így ott a látogatók is megtekinthetik őket. A kölykök az európai tenyészprogram ajánlásai alapján majd új állatkertbe kerülnek, ahogy az eddigi testvéreikkel is történt. Nyáron azonban a látogatók még megcsodálhatják a családot.

A binturongok az Indokínai-félsziget sűrű erdeiben élnek, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint egyre csökkenő számban. Elsősorban az élőhelyének elvesztése, a fakitermelés és az ültetvények térhódítása, valamint a vadászat és a vadbefogás veszélyezteti. Bár ragadozó, kisebb állatok, tojások mellett gyümölcsökkel is táplálkozik.

A binturong első ránézésre medveszerű, de úgy mászik, mint a macska, a testalkata viszont a nyestekére emlékeztet. Az egyik legnagyobb cibetmacskaféle testhossza csaknem egy méter, tömege eléri a 14 kilogrammot. Jellegzetessége a rendkívül izmos, hosszú farok, amellyel - az óvilági emlősök között ritka módon - kapaszkodni is tud. A faj további érdekessége, hogy mirigyei az ember számára kifejezetten kellemes, pattogatott kukoricára emlékeztető illatot árasztanak. Európában az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint jelenleg 59 állatkertben mintegy 150 egyede él.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!