BM: Magyarország segíti a holokauszt áldozatainak maradványainak felkutatását a Dunában

Belföld, 2019.01.15

Magyarország minden segítséget megad Izraelnek az esetlegesen a Dunában található holokausztáldozatok maradványainak felkutatásához - közölte a Belügyminisztérium kedden az MTI megkeresésére.

Tájékoztatásuk szerint Arijeh Deri, Izrael Állam belügyminisztere és Pintér Sándor Magyarország belügyminisztere hétfőn folytatott megbeszélést Budapesten. A találkozón Aryeh Deri - egyebek mellett - nagyrabecsülését fejezte ki és köszönetet mondott azért a segítségért, támogatásért amit Magyarország részéről tapasztal a kutatásban. Pintér Sándor támogatásáról biztosította izraeli kollégáját.

Azt írták: az izraeli belügyminiszterrel szinte egy időben érkeztek Budapestre a ZAKA International Rescue Unit munkatársai. A speciálisan képzett, önkéntes izraeli kereső és mentő szakemberek - ha azt igénylik - minden tekintetben számíthatnak a Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szervek segítő együttműködésére - közölte a BM.

A Reuters hétfőn írt arról, hogy egy izraeli kutatócsoport érkezett, hogy - Magyarország engedélyével és együttműködésével - a holokauszt áldozatai után kutasson a Dunában. A maradványokat zsidó szertartás szerint temethetik majd el - közölte az izraeli küldöttség egyik tagja.

A jeruzsálemi Jad Vasem (a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága) szerint a holokauszt során mintegy 565 ezer embert öltek meg, többségüket 1944 májusa és júliusa között az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Októberben a nácik a Duna partról zsidók ezreit ölték a folyóba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!