Bódis: a fizika rendkívül fontos tudományág

Belföld, 2019.07.05

A fizika rendkívül fontos tudományág - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

Bódis József A fizikaoktatás jelene és jövője címmel mondott angol nyelvű beszédet egy nemzetközi fizikaoktatási konferencia záróünnepségén. A tanácskozást Magyarországon az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezte.

Az államtitkár megjegyezte, hogy jelentősége ellenére a fizika az egyik legkevésbé népszerű tantárgy az iskolában: a diákok túl nehéznek találják, nem értik meg. A magyar oktatáspolitika egyik legfontosabb célja, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a tudományágra - fűzte hozzá Bódis József.

Azt mondta: különös hangsúlyt fektetnek rá, hogy támogassák a tehetséges tanulókat, és jó eredményeket érnek el.

A nemzetközi fizikai olimpiáról évről évre éremmel, elismeréssel térnek haza a magyarok - közölte.

Az államtitkár azt hangoztatta, a tanárok nagy szerepet játszanak abban, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a természettudományok iránt, ezért a kormány fontosnak tartja, hogy minden lehetséges módon fejlessze a pedagógusképzést.

A felsőoktatásban többen választják a természettudományi szakokat, mint korábban - emelte ki Bódis József.

Kitért a problémamegoldási képesség, a kreativitás, a kritikai gondolkodás fontosságára nemcsak a munkaerőpiacon, hanem az élet szinte összes területén.

Azt hangoztatta, hogy a jövőben több munkahely el fog tűnni, ugyanakkor létrejönnek olyanok, amiket ma még el sem tud képzelni az emberiség. A mesterséges intelligencia egyre nagyobb teret hódít majd - tette hozzá.

Bódis József úgy vélekedett: Eötvös Loránd elégedett lenne azzal a pezsgő tudományos élettel, amely a konferenciát jellemezte a héten.

A tanácskozásra több mint háromszázan látogattak el a világ csaknem ötven országából.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!