Bogárdi Szabó István: az egzisztenciális és szellemi hűség próbájának időszakát éljük

Belföld, 2020.11.18

A keresztyén közösségek helyzetéről, az egyházak állami támogatásáról és a református egyházban zajló választásokról is beszélt Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a 14. zsinat cikluszáró, online megtartott ülésén. Kiemelte: a keresztyén közösségek az egzisztenciális és szellemi hűség próbájának időszakát élik.

A rendszerváltás óta szabadon működő egyháznak az elmúlt 30 évben fel kellett ismernie, hogy "a külső szabadság roppant kockázatokkal" és még nagyobb felelőséggel jár. A külső szabadság könnyen kényelmes önfeladáshoz vezethet, elsősorban társadalmi és etikai kérdésekben - hangoztatta a református püspök.

Az egyházfinanszírozásról azt mondta, "már pusztán a félig-meddig sikerült kárpótlás okán is joggal és okkal" kér és fogad el támogatást az egyház.

A református egyházban zajló tisztújításról szólva, Balog Zoltán korábbi miniszter püspökké választására utalva megjegyezte, érdekes, hogy egyesek szerint "aggódni kell egy demokratikus országban, nyilvánosság előtt elszámolni tartozó, közszolgálatot végző személy miatt, de amiatt nem kellett aggódni, hogy évtizedekig, a rendszerváltás előtt is és utána is, a pártállam titkosszolgálatával leszerződött atyafiak vezetgették egyházunkat".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!